Ремонт дитячого садка в Одесі за 21 мільйон робитиме фірма, яку звинувачували в розпилі бюджету

03 грудня 2022 р. 16:06

Ремонт дитячого садка в Одесі за 21 мільйон робитиме фірма, яку звинувачували в розпилі бюджету

Фото: Антикорупційний вимір

Управління капітального будівництва Одеської міської ради (УКБ) уклало договір на понад 21 мільйон гривень на капітальний ремонт будівлі дитячого садка №19. Підрядником стала компанія ТОВ «ПБК «Укрінвестбуд», яку поліція звинувачувала в розпилі грошей разом з чиновниками УКБ на ремонті дитячої стоматології. 

Згідно з даними Антикорупційного виміру, 30 листопада чиновники УКБ уклали договір по капремонту будівлі «А» ОДНЗ “Ясла-садок” №19 з впровадженням енергозберігаючих технологій. Дошкільний заклад розташований за адресою вул. Мечникова, 2а. Переможцем на торгах без конкурентів стала фірма «Проектно-будівельна компанія «Укрінвестбуд», яка отримає за роботи 21 млн грн. Ремонт мають завершити до кінця 2023 року.

УКБ вчергове використало так звані «відкриті» торги з особливостями, які під час війни дозволяють їм укладати угоди на великі суми з ким заманеться, замість пошуку найвигіднішої пропозиції. 

На сайті аналітичної платформи YouControl зазначається, що ПБК «Укрінвестбуд» зареєстровано в березні 2018 року Оленою Таташановою та Іллею Махно. Обидва засновники варті окремої уваги через кількість сумнівних фірм, які вони собі реєструють. Зараз власником і одночасно директором фірми виступає Костянтин Конюшок. Офіційно компанія працює на вулиці Комітетській, 14. 

Всього лише через 5 місяців після створення, фірма почала непогано заробляти на бюджеті Одеси. Цікаво, що за роки свого існування фірмі вдалося «причарувати» лише Управління капітального будівництва ОМР. Жодних інших замовників у неї не було.

За майже 5 років керівництво УКБ уклало з «Укрінвестбуд» вже 8 угод загальною вартістю майже 80 млн грн. Цікаво, як фірма пана Конюшка впоралася з такими шаленими об’ємами, адже станом на січень 2022 року, окрім директора, в ній було лише 4 співробітники. Серед них лише головний енергетик Андрій Корнієнко працював на повну ставку. 

В судовому реєстрі містяться матеріали кримінальної справи № 12019160000001055, відкритої у листопаді 2019 року за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення та розтрата бюджетних коштів). Вона стосується службових осіб УКБ та ПБК «Укрінвестбуд». Слідчі Одеської поліції вважають, що чиновники мерії використали схему з повторним списанням грошей на роботи, які вже давно були виконані та оплачені. Мова йде про капремонт дитячого відділення «Стоматологічної поліклініки №1» на Дегтярній, 17. Спочатку фірма Костянтина Конюшка отримала підряд на 6,99 млн грн, а вже після завершення ремонту УКБ несподівано додав 3,4 млн грн.

Правоохоронці знайшли в документах обох закупівель «дублікати робіт», за які було сплачено двічі.

Цікаво, що в лютому 2022 року для участі в торгах Конюшок подав довідку про відсутність кримінальних проваджень відносно нього та фірми.

Тендерний комітет УКБ, вочевидь, вирішив, що їхня мета отримати довідку, а не перевіряти її справжність. Тим більше, що про кримінальну справу, яка стосувалася УКБ, їм дуже важко було б не знати.