Ремонт греблі Хаджибейського лиману вирішили знов віддати компанії, яка має відношення до Труханова

08 серпня 2023 р. 11:26

Ремонт греблі Хаджибейського лиману вирішили знов віддати компанії, яка має відношення до Труханова

Фото: Служба автомобільних доріг

Управління капітального будівництва Одеської міської ради знову планує віддати підряд на першочергові заходи з капітального ремонту та стабілізації стану аварійних ділянок дамби Хаджибейського лиману в Одесі товариству з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой".

Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Закупівля проводилася у форматі "відкриті торги з особливостями" й конкурентів в товариства не було. Після укладання угоди компанія має отримати 62 мільйони 149 тисяч 712 гривень. Кінцевий термін виконання робіт залишився такий сами - 31 грудня 2024 року. 

ТОВ "Ростдорстрой", за даними YouControl, засноване компанією на Віргінських островах "Сайдлейк інтернешнл лімітед". Наразі власниками є депутат Одеської міськради Юрій Шумахер - представник партії "Довіряй ділам" мера Одеси Геннадія Труханова та бізнесмен Євген Коновалов

Зазначимо, що це вже друга спроба віддати цей підряд компанії депутата без аукціону. Вперше закупівлю провели 14 квітня 2023 року, а 20 квітня із ТОВ уклали угоду. 

Втім у липні 2023 року Одеська обласна прокуратура повідомила, що змусила Управління капітального будівництва Одеської міської ради розірвати три тендери із товариством з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой" на загальну суму 696 мільйонів 383,8 тисячі гривень. 

Серед цих угод була й укладена із товариством щодо ремонту греблі Хаджибейського лиману. 

Прокуратура стверджувала, що ТОВ "Ростдорстрой" не надало передбачені умовами тендеру документи про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору.

9 грудня 2021 року управління вже проводило цю закупівлю з очікуваною вартістю у 27 мільйонів 1,5 тисячі гривень. 

В ньому взяли участь дві компанії: товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Промбудсервіс" та товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой". 

Переможцем визнали останнє, яке згодилось працювати за 26 мільйонів 760 тисяч гривень. Компанія повинна завершити роботу до 31 грудня 2022 року.

Тоді Одеський міський голова Геннадій Труханов під час апаратної наради в муніципалітеті 20 грудня повідомив, що першочергові заходи з капітального ремонту та стабілізації стану аварійних ділянок дамби Хаджибейського лиману оплачуватимуться з державного бюджету. Утім, у листопаді 2022 року угоду розірвали за домовленістю сторін.

Зазначимо, що з початком повномасштабної агресії російської федерації проведення закупівель в форматі відкритих торгів з особливостями, коли терміни процедур знижені, а в переможців немає конкурентів стали переважати над іншими. 

За даними міністерства економіки, з 14 по 20 грудня 2022 року 306 успішних торгів на Prozorro із 347  були завершені з одним учасником. Тобто майже 90% закупівель за цей період проведені з одним учасником торгів. 

Втім минулого року Кабінет міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону.

Читайте також: Посадовців Одеської мерії звинувачують у корупції під час проведення тендерів щодо ремонту в місті