Розслідування щодо продажу "Дачі Маразлі" подовжили до вересня

27 червня 2022 р. 09:29

Розслідування щодо продажу "Дачі Маразлі" подовжили до вересня

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро розслідувань та продовжив термін розслідування справи  за підозрою директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації Віктора Лунгула у зловживанні владою, що спричинило збитки у понад 80 мільйонів гривень до 3 вересня.

Як йдеться в ухвалі суду, детектив аргументував своє клопотання тим, що 3 червня збігав термін досудового розслідування кримінального провадження, продовжений згідно ухвал слідчих суддів Вищого антикорупційного суду однак завершити досудове розслідування до закінчення цього строку було неможливо внаслідок "виняткової складності провадження та необхідності проведення низки слідчих та процесуальних дій, спрямованих на збір доказів з метою повного, всебічного і неупередженого з`ясування всіх обставин вчиненого правопорушення".

За даними пресслужби НАБУ, колишній посадовець реалізував схему, в результаті якої громада Одеси позбулася двох пам’яток архітектури — «Дача Маразлі» та «Маєток Фабрицького» —  та ще низки будівель і земельної  ділянки, на якій їх розташовано.  

За цією схемою об’єкти, які знаходяться в рекреаційній зоні - близько 300 метрів від моря, у 2017 році (згідно документів на той час управлінням керував Віктор Лунгул, - ред.)  передали приватній компанії в оренду строком на 10 років. В подальшому посадовець облради забезпечив включення цих об’єктів до переліку тих, що підлягають приватизації. У результаті в 2018 році будівлі продали за 29,7 млн грн компанії-орендарю, що майже вдвічі дешевше за ринкову вартість, встановлену експертизою.

Покупець також отримав і право користування земельною ділянкою у понад 1,2 га, яку юридично на момент продажу не оформили, відтак за право користування нею громада не отримала ні копійки. Натомість, як встановила експертиза, вартість права користування такою ділянкою, на момент продажу становила понад 56 млн грн.

У січні 2022 року Господарський суд Одеської області розпочав провадження за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до Одеської обласної ради, управління обласної ради з майнових відносин та товариства з обмеженою відповідальністю "Крок Вперед" про визнання незаконним та скасування рішень, визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових будівель у будинку №13 на Лідерсовському бульварі, загальною площею 2 тисячі 615,2 квадратних метрів.

Детективи Національного антикорупційного бюро 3 листопада 2021 року повідомили колишньому начальнику управління з майнових відносин Одеської обласної ради про підозру у зловживанні владою, що спричинило збитки у понад 80 мільйонів гривень.

За даними пресслужби НАБУ, колишній посадовець реалізував схему, в результаті якої громада Одеси позбулася двох пам’яток архітектури — «Дача Маразлі» та «Маєток Фабрицького» —  та ще низки будівель і земельної  ділянки, на якій їх розташовано. 

У лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд наклав арешт на понад 1 гектар землі в Одесі, на території яких перебуває пам’ятка архітектури - «Дача Маразлі».