Співробітника СБУ звинуватили в розвідуванні для фсб берегової лінії Одещини

06 лютого 2024 р. 18:03

Співробітника СБУ звинуватили в розвідуванні для фсб берегової лінії Одещини

Фото: СБУ

СБУ стверджує, що її співробітник розвідував для рф геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

В цілому у результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах слідчі повідомили п'ятьом фігурантам про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Серед них – колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

За даними слідства, фсб вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. За кожне виконане завдання посадовці отримували кошти від рф.

"Фігуранти тримали зв’язок з одним і тим же куратором ‒ співробітником фсб, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму. Завданням цієї агентурної мережі була передача агресору розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти", - зазначили в СБУ.


Фото: СБУ

За матеріалами слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований фсб ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі, а після 24 лютого 2022 року "зливав" канали переправлення іноземного озброєння в Україну, а також особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС.

"Для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані до фсб через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби. Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України", - уточнюють слідчі.

Ще один підозрюваний раніше проходив службу в ГУР, "зливав" особисті дані українських захисників.

Раніше СБУ повідомила, що посадовець Верховного Суду України пропонував віддати рф Одеську та Херсонську області.