Оновлено! Справа про нелегальний експорт зерна: на Одеській митниці проводять обшуки

30 травня 2024 р. 16:10

Справа про нелегальний експорт зерна: на Одеській митниці проводять обшуки

Фото: БЕБ

На Одеській митниці проводять обшуки детективи Бюро економічної безпеки.

Про це ЦПР підтвердили у пресслужбі Територіального управління БЕБ в Одеській області.

"Не можемо більше поки що нічого сказати", - зазначила речниця.

Раніше видання "РБК-Україна" повідомило, що детективи БЕБ вилучають документацію, пов’язану з експортом зерна, та службову митну документацію.

"Працівникам митниці, які залучені до схеми експорту нелегального зерна, вручають підозри та клопотання про тримання під вартою. Відомо вже про чотирьох службових осіб митниці, які отримали підозри", - пишуть медіа.

Оновлено

Згодом у БЕБ офіційно повідомили, що "викрили чинних та колишніх службових осіб Одеської митниці у зловживанні службовим становищем, що надало змогу компанії-експортеру соняшникових культур ухилитись від сплати податків". Завдані державі збитки складають понад 13 млн грн. П’ятьом учасникам схеми повідомлено про підозру.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, в січні 2023 року співробітники Бюро економічної безпеки спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах "Чорноморськ-порт", "Південний порт", "Одеса-порт" ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. 

Правоохоронці викрили понад десять високопосадовців. За оцінками БЕБ збитки бюджету становлять 5,2 млрд грн. 

За інформацією детективів, для реалізації схеми учасники задіяли більше ніж 370 комерційних структур із ознаками фіктивності. Через них скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Після цього продукцію передавали через низку фірм-"прокладок" і збували зерно експортерам для продажу за кордон. У серпні-вересні 2022 року таким чином було вивезено понад 1 млн тонн зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах.

Ната Чернецька