Суд зобов’язав Миколаївську міськраду оприлюднити зарплати мера та його команди

13 квітня 2023 р. 17:35

Суд зобов’язав Миколаївську міськраду оприлюднити зарплати мера та його команди

Фото: Миколаївська міська рада

Миколаївська міська рада відмовилась надати журналістам дані про заробітні плати та премії, які протягом 2022 року отримувало її керівництво. Однак Центр журналістських розслідувань оскаржив ненадання публічної інформації і суд зобов’язав чиновників повідомити ці дані у відповіді на запит.

Про це йдеться у рішенні Миколаївського окружного адміністративного суду від 11 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Чиновники намагалися відстрочити оприлюднення інформації про зарплати міського голови, його заступників та помічників до кінця воєнного стану. Згодом, вже під час судового розгляду, відмову в наданні публічної інформації в міській раді пояснили втратою комп’ютерів, де, нібито, зберігалися ці дані.

Виявилося, що на початку лютого 2023 року після інвентаризації у Миколаївській мерії виявили нестачу техніки на 2,8 млн грн. Однак заяву про вчинення ймовірної крадіжки чиновники подали до поліції лише в кінці березня – після того, як на її відсутність вказали журналісти. 

Завдяки юристам ГО "Платформа прав людини" кореспонденти Центру змогли довести у суді незаконність відмови мерії надати дані про зарплати та премії керівництва міста. 

Суд констатував, що інформація про заробітну плату посадових осіб місцевого самоврядування є публічною інформацією і доступ до неї не може бути обмежений. А сам по собі воєнний стан не може бути причиною для відмови чи відстрочки надання публічних даних.

"Відповідач відстрочив строк надання інформації до закінчення обставин непереборної сили – воєнного стану в Україні. Однак не конкретизував, яким чином запровадження воєнного стану в Україні вплинуло на технічну неможливість надання запитуваної інформації", – йдеться у рішенні суду.

Не переконали суддів і намагання чиновників пояснити відстрочку в наданні публічної інформації втратою комп’ютера. Облік заробітної плати працівників міськради ведеться також у паперовому вигляді, а про зникнення документів нічого не відомо. 

Раніше НАЗК відмовилося надавати інформацію, хто з депутатів Одеської обласної ради подав декларації.