Торгував зерном та не сплатив 19 мільйонів податку: судитимуть директора підприємства

29 серпня 2024 р. 16:39

Торгував зерном та не сплатив 19 мільйонів податку: судитимуть директора підприємства

Фото: agroportal.ua

На Одещині директора підприємства, яке займається оптовою торгівлею зерном, слідчі прокуратури звинувачують в ухилянні від сплати податків на майже 19 мільйонів гривень.

Про це розповіли в прокуратурі Одеської області.

За версією слідства, директор підприємства не включив у податкову звітність за 1 квартал 2024 року частину отриманого прибутку від експорту 7,5 тисяч тонн соєвих бобів.

Продукція експортувалося морським шляхом до Сейшельських островів. Кількість фактично проданої продукції та дохід фірми були в рази більшими, ніж офіційно задокументовані в податковій декларації. Відповідно, сума податків та інших обов’язкових платежів повинна була сплачуватись більша.

Внаслідок таких дій до держбюджету не надійшло майже 19 млн грн податків. 

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора підприємства за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Наразі забезпечено відшкодування завданих державі збитків у повному обсязі.

Нагадаємо, в січні 2023 року співробітники Бюро економічної безпеки спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах "Чорноморськ-порт", "Південний порт", "Одеса-порт" ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. 

Правоохоронці викрили понад десять високопосадовців. За оцінками БЕБ збитки бюджету становлять 5,2 млрд грн. 

За інформацією детективів, для реалізації схеми учасники задіяли більше ніж 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Після цього продукцію передавали через низку фірм-"прокладок" і збували зерно експортерам для продажу за кордон. У серпні-вересні 2022 року таким чином було вивезено понад 1 млн тонн зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах.

В травні 2024 року журналісти-розслідувачі дослідили, що очільник Одеської ОВА Олег Кіпер взяв під особистий контроль майже весь аграрний експорт України. Після цього десятки нових компаній-одноденок вивезли з України майже мільйон тонн продукції на 6 млрд грн, а сімейний бізнес посадовця став розвиватися.

Олеся Ланцман