У справі Головіна щодо контрабанди цигарок досліджують докази прокуратури

02 червня 2022 р. 17:15

У справі Головіна щодо контрабанди цигарок досліджують докази прокуратури

Вищий антикорупційний суд 31 травня почав досліджувати докази прокуратури у справі  за обвинуваченням колишнього начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, його заступника Костянтина Гейка та ще двох осіб у заволодінні контрафактними цигарками на суму понад 13 млн грн. 

Справу розглядає колегія суддів ВАКС у складі Віктора Маслова, Лесі Федорак під головуванням Ігоря Строгого, повідомляє журналістка “Центру публічних розслідувань”. 

До суду з'явилися всі учасники процесу. Обвинувачені під’єднувались в режимі відеоконференції. Близько двох годин засідання не відбувалося через збій у підключенні обвинуваченого Чудакова. Тому суд зобов’язав його наступного разу прибути до Києва у приміщення ВАКСу.

Почали дослідження з другого тому доказів прокуратури. Нині суд дослідив ряд процесуальних документів: формування слідчої групи, митні декларації, низку документів про митне оформлення вантажу та перевірок, а також встановлених порушень. 

Також у ВАКСі дослідили протоколи огляду та обшуку контейнерів з цигарками. Під час обшуку в контейнерах і знайшли коробки з сигаретами різних марок та брендів. Деякі блоки вже були відкриті. Також прокурор САП звернула увагу на лист начальника митниці слідчим про створення зони митної контролю, відповідно до чого вони хотіли повернути собі цигарки, щоб зберігати на своїй території. 

Суд переглянув відеозапис обшуку в одеській митниці. За його результатами вилучили цигарки. 

Також дослідили третій том, де низка документів про призначення товарознавчих та інших експертиз та акти прийому-передачі речових доказів. 

Адвокати оголошуватимуть заперечення в наступному судовому засіданні 6 липня. 

Ексначальник ГУ НП Одещини Дмитро Головін, його заступник Костянтин Гейко та ще дві особи обвинувачувались у заволодінні контрафактними цигарками.

Слідство встановило, що керівники приватних компаній у змові з екскерівниками Нацполіції Одещини у 2018 році незаконно заволоділи великою партією контрафактної тютюнової продукції, яка мала статус речових доказів у кримінальному провадженні, що розслідували слідчі ГУ НП Одеської області. Після чого випустили її в незаконний обіг. Йдеться про партію обсягом у сім морських контейнерів.

В липні 2019 року НАБУ та САП повідомили зазначеним чотирьом особам про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

У червні Вищий антикорупційний суд пришвидшив передачу до суду кримінального провадження за підозрою колишнього начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, його експершого заступника Костянтина Гейка та бізнесмена Олександра Чудакова у причетності до заволодіння цигарками.

Нагадаємо, заставу обвинуваченого по справі ексочільника поліції Одещини передадуть на потреби ЗСУ.

Авторка: Катерина Петренко