У справі про заволодіння аеропортом "Одеса" підозрюють ексмера

29 серпня 2023 р. 17:09

У справі про заволодіння аеропортом "Одеса" підозрюють ексмера

Фото: НАБУ

Детективи повідомили про підозру у заволодінні міжнародним аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності п'яти особам.

Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України.

Йдеться про колишнього Одеського міського голову Олексія Костусєва (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України), його ексзаступника (ч. 5 ст. 191 КК України), директора ТОВ "Одеса аеропорт Девелопмент" Олексія Кочанова (ч. 5 ст. 191 КК України), а також бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України).

Детективи стверджують, що у 2011 році бізнесмени Кауфман та Грановський зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою, з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації аеропорту вартістю близько 118 млн грн.

"Отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства забезпечив тодішній міський голова Олексій Костусєв, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу", - стверджують в НАБУ.

Отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення. 535 одиниць основних засобів з 2488 переданих були аеродромними об’єктами та не могли бути відчуженими.

"За договором "інвестори" зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Проте більша частина внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави та була заблокована банком, тобто не підлягала використанню. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі", - зазначили детективи.  

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. 

Раніше суд продовжив обов'язки бізнесменам, яких підозрюють у створенні злочинної організації в Одесі.