Укриття-сховища Одещини: хто заробив найбільше на безпеці з початку 2024

18 червня 2024 р. 12:17

Укриття-сховища Одещини: хто заробив найбільше на безпеці з початку 2024

Ілюстрація: ЦПР

З початку року різні організації Одеської області провели 318 тендерів щодо будівництва, ремонту та облаштування сховищ на загальну суму 193,6 мільйона гривень. З них 22 закупівлі на 88,3 мільйона відбулись за конкурсом, інші – без використання електронної системи Prozorro.

Центр публічних розслідувань проаналізував підрядників, які з початку року уклали договорів на понад 10 мільйонів гривень.

Об’єкт один – підрядів кілька

На першому місці з 22,1 мільйонами гривень ТОВ "ДД-Строй". Фірма уклала договір без використання електронної системи з управлінням обласної ради з майнових відносин на капітальний ремонт найпростіших укриттів "Комунального закладу "Одеський обласний ліцей № 6 одеської обласної ради".

За даними аналітичного сервісу YouControl, засновником та бенефіціарним власником товариства є Едвард Білокаменський з Одеси. На ринку фірма вже вісім років. Однак участь у публічних закупівлях почали брати лише з осені 2022 року. Відтоді вони уклали договорів на 92,8 мільйона гривень. 

Щодо однієї з угод між управлінням і цим підрядником правоохоронці розпочали минулого року кримінальне провадження — підозрювали службове підроблення. 

Аналітики Антикорупційного виміру писали, що це вже повторне купування тієї самої роботи в того ж самого підрядника. У грудні 2022 року управління вже підписувало договір з ремонту укриття в ліцеї №6 з ДД-Строєм. Однак, минулого разу підрядник отримав не передбачені документом майже 26 мільйонів гривень, а лише 12,1 мільйона.

Щодо власника Едварда Білокаменського, то його, а точніше жінку, яка зареєстрована з ним в одній квартирі Ольгу Білокаменську, пов'язують з депутаткою Одеської міської ради Наталією Данилко.

За інформацією "Одеса Коментарі", поліцейські з’ясовують, чи має причетність до функціонування компанії колишній одеський депутат, якого нині розшукує Інтерпол, а СБУ звинувачує у державній зраді, Руслан Тарпан

"За неофіційної інформацією, раптову успішність маловідомої компанії на одеському ринку державних закупівель можна пояснити тільки тим, що компанія "ДД-СТРОЙ" має тісні зв’язки з Русланом Тарпаном, який втік з України та  розшукується наразі Інтерполом. Реставраційні та ремонтні роботи - це основний профіль діяльності Тарпана. Однак, на сьогодні усі його старі компанії - фігуранти кримінальних проваджень, а тому не можуть успішно боротися за тендерні державні гроші", - зазначає видання.

Контрактів кілька – мільйонний один

ТОТВ "Антикілер-плюс" підписало 4 контракти на 20,8 мільйона гривень. Найдорожчий з них на 20,4 мільйона вони уклали з Головним управлінням ДСНС в Одеській області щодо капітального ремонту захисної споруди та найпростішого укриття з переплануванням під розміщення ситуаційного центру рятувальників.

Закупівлю провели у форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в товариства не було. 

За даними YouControl, основний вид діяльності ТОВ "Антикілер-плюс" – приватна охоронна служба. Хоча також компанія береться за електромонтажні та будівельні роботи. Її кінцевими бенефіціарами  є одесити Микола Зборщик та Михайло Капустянський. Фірму вони зареєстрували у серпні 2021 році, а отримувати підряди від держустанов почали вже у вересні. Договори укладали спочатку на кількадесят тисяч, однак вже у жовті почали підписувати мільйонні контракти. За цей час Антикілер-плюс уклав договорів на 57,4 мільйона гривень.

Підрядчик з минулим

Контракт на суму 18,3 мільйона гривень щодо ремонту укриття Великомихайлівської опорної школи підписали ПП "А С К" та департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації. Це знову були відкриті торги з особливостями й знову без конкурентів.

Приватне підприємство зареєстровано ще у 1997 році, тобто на ринку вже 27 років. Власницею підприємства є Наталія Лисиця. Участь у держзакупівлях підприємство бере з 2018 року. За цей час воно отримало підрядів на понад 349,4 мільйона гривень.

Згідно судовому реєстру, в вересні 2021 року слідчі Краматорського районного управління поліції в Донецькій області почали розслідувати справу про привласнення коштів під час реконструкції будівлі літнього павільйону Слов`янського психоневрологічного інтернату під відділення для підтриманого проживання пацієнтів. Роботи тоді виконувало саме ПП "А С К".

Новачкам щастить

Підряд на будівництво укриття в одній із гімназій Сергіївської сільради на суму 12,4 мільйона гривень від Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства одеської облдержадміністрації отримало ТОВ "Міські технології".

Контракт фірма отримала за результатами конкурсу з особливостями. Цього разу ТОВ "Міські технології" змагалось з ТОВ "Виробничо-будівельна фірма "Олександр". Й не дивлячись на те, що в "Олександра" ціна була на майже на два мільйони менша, договір уклали з "Технологією". В протоколі розгляду пропозицій уповноважена з закупівлі пояснила це тим, що тендерна пропозиція "Виробничо-будівельної фірми "Олександр" "не відповідала умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації".

Відмітимо, що ТОВ "Міські технології" на ринку з 2020 року, однак це їх перша участь й перша перемога у держзакупівлі. Власником фірми є Владислав Перегудов з Одеси.

Почати ніколи не пізно

ТОВ "Гарантбудплюс" с початку року підписало два контракти на загальну суму 10,7 мільйона гривень. Найдорожчий підряд на 10,6 мільйона вони отримали від комунальної установи "Ананьївський ліцей №1". За ці гроші ТОВ має поставити та встановити дві швидкоспоруджувальні модульні споруди для укриття на 125 осіб кожна. Підряд фірма отримала за результатами відкритих торгів з особливостями. За традицією конкурентів в них не було.

За даними YouControl, ТОВ "Гарантбудплюс" на ринку з вересня 2022 року. Займається в основному будівництвом житлових і нежитлових будівель. Власником ТОВки є мешканці з Донецької області Едуард  Кошелєв та Денис Левковець. Брати участь у публічних закупівлях фірма почала в 2023 році. За цей час вони уклали контрактів на понад 38,8 мільйона гривень.

Молода та жвава

Ше один новачок на будівельному ринку – ТОВ "Будівельна компанія "Бейсік буд" – отримала підряд на ремонт підвального приміщення (укриття) в одному з одеських ліцеїв на 7,5 мільйона гривень.

Договір з "Бейсік буд" КУ "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району міста Одеси" уклало без використання електронної системи.

ТОВка зареєстрована також нещодавно – восени 2022 року. Спочатку бенефіціаром фірми були мешканець Рівного Сергій Секо, а потім її придбав одесит Микола Іващенко.

Основна діяльність фірми будівництво житлових і нежитлових будівель. 

Не дивлячись на юний вік, підприємство, починаючи з листопада 2022, підписало контрактів на 78,8 мільйона гривень.

У медіа відмічають, що активно отримувати підряди з ремонту та облаштування укриттів, систем опалення для навчальних закладів в Приморському та Хаджибейському районах ТОВ "Будівельна компанія "Бейсік буд" почала саме через місяць після того, як її власником став Іващенко.

За даними аналітичної платформи YouControl, в одній квартирі на вулиці Малій Арнаутській разом з паном Іващенком зареєстровані ще семеро підприємців. 

"Зауважимо, що таке масове укладання угод з новоствореною фірмою без репутації та конкурентів може свідчити про чергові схеми Одеської міськради. Адже невідомо, чи є у цієї компанії достатня кількість працівників, техніки та оснащення", - зазначають розслідувачі. 

Читайте також: Фортифікації та ремонт доріг: найдорожчі тендери весни-2024 на Одещині

Олеся Ланцман