У декларації за минулий рік в одеського нардепа Леонова зникла дружина та її статки

25 березня 2024 р. 14:10

У декларації за минулий рік в одеського нардепа Леонова зникла дружина та її статки

Фото: Facebook

Народний депутат Олексій Леонов у декларації за 2023 рік вказав як членів родини двох синів Лева та Данила, а дружину Наталію, яка фігурувала у декларації за 2022 рік — ні.  

Також з декларації народного депутата зникла нерухомість, транспорт та заощадження дружини, які він декларував у 2022 році, повідомляє Центр публічних розслідувань.

В торішній декларації залишились:

  • Квартира сина Лева у Лиманці площею 62,4 кв.м.
  • Домоволодіння площею 150 квадратних метрів, яке орендував Леонов.
  • Квартира в Одесі площею 60 кв.м, яку також орендував нардеп.
  • Квартира в Туреччині, якою у 2022 році користувалася родина нардепа. 
  • Готельний номер у Києві, який нардеп орендує з 2019 року.

Олексій Леонов залишився без автівки, навіть BMW 2018 року випуску, яку політик орендував у 2022 році, в декларації за 2023 рік немає. 

Утім дружина Наталія Любимова фігурує в декларації, як джерело доходу від відчуження нерухомого майна на суму 3 мільйони 928 тисяч 875 гривень.  

Також нардеп заробив у 2023 році у Верховній Раді 648 тисяч 401 гривню.

Із заощаджень в нього залишилися лише: готівка 4 мільйони 378 тисяч гривень та 49 тисяч грн у банку.

Олексій Леонов залишився власником торговельних марок: Chef's Hand та "Сила-Еда".

Зазначимо, що за інформацією НАЗК, розірвання шлюбу не звільняє від декларування майна колишнього чоловіка або дружини. 

"Практика уникнення декларування майна шляхом фіктивного розірвання шлюбу суб’єктами декларування втратила актуальність після внесення змін до Закону "Про запобігання корупції" у 2019 році. Тепер у випадку спільного проживання суб’єкта декларування з колишнім чоловіком/дружиною станом на 31 грудня або більше половини звітного періоду колишнього чоловіка/дружину необхідно вказувати в розділі 2.2 "Інформація про членів сім’ї суб’єктів декларування" декларації як особу, яка спільно проживає, але не перебуває у шлюбі", - повідомляє агентство.

Колишній чоловік/дружина перестає бути членом сім’ї суб’єкта декларування і не вказується в декларації, якщо після розірвання шлюбу у звітному періоді вони не проживали разом, не були пов’язані спільним побутом і не мали взаємних прав і обов’язків.

"Розлучення не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку зазначити у відповідних розділах декларації відомості про майно та інші об’єкти, що належать колишньому чоловіку/дружині та якими суб’єкт декларування володів, користувався не менше половини днів протягом звітного періоду", - вказують в НАЗК.

Читайте також: Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

Нагадаємо, що декларації за 2023 рік треба заповнити до 31 березня 2024 року.  

Кирило Бойко