В Ізмаїлі суд вирішив конфіскувати ноутбук в пенсіонера, який підтримував в "Однокласниках" росію

27 липня 2023 р. 08:04

В Ізмаїлі суд вирішив конфіскувати ноутбук в пенсіонера, який підтримував в "Однокласниках" росію

Олександр Рижиков. Фото: Однокласники

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області визнав місцевого пенсіонера винним у колабораційній діяльності та присудив 12 років заборони обіймати посади в органах влади.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, засуджений – Олександр Рижиков. Як йдеться у вироку суду, фігурант уродженець Углеуральська, що у Пермській області рф. Він одружений, має середню освіту. За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, особа з такими ж прізвищем та ініціалами з Ізмаїлу є учасником командитного товариства "Ягуар".

Згідно з матеріалами справи, протягом 2022-2023 років Рижиков користувався соцмережею "Однокласники", де ставив "класи", тобто схвалення проросійським дописам.

Зокрема, він підтримував російського військовокомандувача Сергія Суровікіна, ставлячи клас допису з таким текстом: "Уберешь Суворова - придет Суровикин. Примета такая".

Радів наданню росіянами допомоги маріонетковим "ЛДНР": "Актер Егор Бероев, сыгравший десятки ролей в кино, без лишней помпы и шума, с началом событий на Донбассе собрал и отправил фуру лекарств в помощь беженцев из ДНР и ЛНР. Я с уважением отношусь к своей стране, памяти предков и к своей армии. Красава Егор! Абсолютное уважение!".

Також Рижиков був підписаний на аккаунт "Za Россию против нацистов", на якому поставив "клас" зображенню російського військовослужбовця в окопі на якій написано "ДНР" та приписом "Не забывайте, что кто-то ради вас спит на земле, чтобы вы спали нормально! Помните это всегда!".

Серед іншого він захоплювався Путіним, підтримуючи публікацію з текстом: "Понимаете, Путин ничего у меня не украл. Он мне все вернул. Гордость за свою страну, право на достойную жизнь, отечественную науку, сельское хазяйство, армию, промышленность. Право на Великую победу, потому что даже это у нас хотели отнять".

Через особливості алгоритмів соцмережі "Однокласники", дописи, на які реагував фігурант, відображалися на його сторінці для інших користувачів. Відтак, його дії кваліфікували за ч. 1 ст. 111-1 ККУ, а це колабораційна діяльність – тобто публічне заперечення збройної агресії РФ проти України, публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора.

Обвинувачений уклав угоду зі слідством про визнання винуватості. В рамках неї отримав узгоджене покарання у вигляді заборони на 12 років працювати у владі. Також суд ухвалив конфіскувати його ноутбук.

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.