В облгазах, пов'язаних з Фірташем, провели обшуки

17 березня 2023 р. 23:43

В облгазах, пов'язаних з Фірташем, провели обшуки

Фото: СБУ

Обшуки відбувались в 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Там заявили, що ліквідували масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК "Нафтогаз України".

"Схема полягала у тому, що "на папері" посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке було у газотранспортній системі і належало державі. Такі злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році", – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти "перераховувалися" підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

"При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом. У подальшому організатори схеми намагались "списати" штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів", – пояснили в СБУ.

У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам.

Для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває досудове розслідування. Воно ведеться за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

В свою чергу, "Регіональна газова компанія", яку пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем, вважає звинувачення надуманими. 

"На нашу думку, кримінальна справа, що стала приводом для обшуків, порушена лише з метою тиску на підприємства, які АТ «НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» намагається захопити в рейдерський спосіб. Здійснення таких заходів під час війни проти підприємств, які надають життєво важливі послуги для мільйонів українців, є злочином проти країни", – кажуть у компанії.

Раніше Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала акціонерне товариство "Одесагаз" за порушення вимог законодавства та ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу.

Про це йдеться в постанові НКРЕКП. 

Зокрема комісія виявила:

  • порушення інвестиційних програм;
  • заборгованість перед "Нафтогазом" за поставлений газ та Оператором ГТС України;
  • невідповідність витрат структурі тарифу;
  • невиконання планів розвитку газорозподільної системи на наступні 10 років;
  • невідповідність між даними "Річної замовленої потужності на кінець звітного періоду" та "Фактичним обсягом використання потужності об’єктами споживачів".

Загалом штраф становив 255 тисяч гривень. 

Раніше екскерівник "Нафтогазу"  Андрій Коболєв преміював себе на 10 мільйонів доларів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" про підозру у заволодінні у 2018 році понад 229 мільйонами гривень. 

Правоохоронці вважають, що очільник компанії в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 мільйон гривень (еквівалент 10 мільйонів доларів США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках.

Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат - 37,5 мільйонів гривень. До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,5 мільйонів гривень.

Раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визначила Коболєву запобіжний захід у вигляді 229 млн грн застави з покладанням обов'язків.