В Одесі міськрада за понад 300 мільйонів відремонтувала водогін для Інфоксу: в компанії не коментують

24 квітня 2024 р. 15:22

В Одесі міськрада за понад 300 мільйонів відремонтувала водогін для Інфоксу: в компанії не коментують

Фото: Державна аудиторська служба України

Аудитори звинуватили міськраду Одеси у реконструкції об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, якими надалі майже десять років безоплатно користується ТОВ "Інфокс" та отримує з цього прибутки.

Як повідомили у Державні аудиторській службі України, за результатами ревізії одеського бюджету встановлено, що у 2003 році Одеська міськрада "практично за безцінь" передала в оренду на 49 років цілісний майновий комплекс комунального підприємства "Одесводоканал". До його складу увійшли нерухоме майно, інженерні мережі та комунікації водопостачання і водовідведення, а також багаторічна клієнтська база, оборотні активи тощо. Договір оренди підписали колишній міський голова Руслан Боделан та керівник комерційної структури – ТОВ "Інфокс".

"В результаті прийняття такого неоднозначного та суперечливого управлінського рішення Одеська міська рада фактично передала в оренду приватній компанії не лише готовий "бізнес", а й стратегічно важливий сектор забезпечення життєдіяльності міста", — зазначають аудитори.

Через зношеність об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, що потребували реконструкції, міськрада вирішила провести капітальний ремонт водопровідної мережі.

"З метою реалізації намічених планів комунальне підприємство "Агентство програм розвитку "Одеси" протягом 2007–2009 років отримало кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку під державні гарантії на суму понад 45 млн доларів. Саме за рахунок цих коштів було проведено реконструкцію об’єктів цілісного майнового комплексу. У жовтні 2015 року зазначені об’єкти будівництва були введені в експлуатацію. При цьому прибутки з надання послуг водопостачання та водовідведення споживачам Одеси оновленим водогоном продовжувала отримувати ТОВ "Інфокс"", - повідомили в відомстві.

ЦПР звернувся за коментарями до начальника інформаційного центру філії "Інфоксводоканал" Сергія Чабана, але він відповів, що не може коментувати матеріали Держаудитслужби.

"Ці питання стосуються Держаудитслужби та Одеської міської ради", - зазначив він.

"Тобто Одеська міська рада за рахунок бюджетних коштів погасила кредит, а відремонтованим майном фактично безоплатно користується приватна компанія. Внаслідок такої бездіяльності посадових осіб Одеської міськради бюджет громади лише за обревізований період витратив на погашення отриманого кредиту понад 370 млн грн та зазнав реальних збитків на суму майже 338 млн грн у вигляді недоотриманих доходів", - підсумували аудитори.

Нагадаємо, у 2019 році Одеське територіальне відділення АМКУ наклало 34,4 тис. грн штрафу на філію "Інфоксводоканал" ТОВ "Інфокс" за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з видачі технічних умов на приєднання до систем водопостачання та водовідведення у період 2017-2018 років. 

У  2023 році ексвіцепрезидент ТОВ Інфокс, власник Burisma та колишній міністр екології в уряді часів Януковича Микола Злочевський отримав штраф у розмірі 68 тисяч гривень у справі про рекордний хабар правоохоронцям. Крім штрафу ексміністр надав 500 млн гривень для проєкту "Армія дронів" та допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 млн гривень.

У 2020 році детективи НАБУ задокументували факт спроби передачі хабаря керівництву бюро та керівнику САП у розмірі $6 млн. За версією слідства, хабар давали за закриття справи проти Злочевського про розкрадання стабілізаційного кредиту Реал Банк. Згодом підозру отримав сам Злочевський. У 2022 році 6 млн застави за Злочевського перерахували на потреби армії. 

Ната Чернецька