В Одесі затримали посадовця райадміністрації за систематичні побори з малого бізнесу, — прокуратура

12 квітня 2024 р. 13:07

В Одесі затримали посадовця райадміністрації за систематичні побори з малого бізнесу, — прокуратура

Фото: Одеська обласна прокуратура

Начальнику одного з відділів Пересипської райадміністрації Одеської міськради повідомили про підозру за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Про це повідомили в Одеській облпрокуратурі.

За даними слідства, за не перешкоджання торгівлі фруктами та овочами на вуличних лотках посадовець вимагав у підприємця щомісячний платіж у сумі 12 000 гривень. У разі відмови платити, підприємця попередили про демонтаж його торговельних точок. 

"Також за окрему винагороду у 10 тисяч грн він обіцяв посприяти у розміщенні ще одного торговельного об’єкта на території Пересипського району в Одесі", - повідомили в прокуратурі. 

У межах слідства правоохоронці задокументували декілька епізодів одержання посадовцем неправомірної вигоди. Під час одержання чергового траншу його затримали.

Наразі вирішуються питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та відсторонення від займаної посади.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру двом правоохоронцям у вимаганні "плати" з підприємців за дозвіл на торгівлю продуктами в Одеській області.

Як повідомили у ДБР, двоє підозрюваних налагодили систему поборів на дозволі реалізовувати продукти бізнесменам на території Чорноморського району.

Чоловіки збирали гроші як з точок продажу на ринку, так і з магазинів. Комерсанти мали сплачувати від 300 гривень за день торгівлі з одної точки на ринку та до 150 доларів в місяць за роботу магазину. У разі несплати погрожували перешкоджати бізнесу — складати адмінпротоколи тощо.

За оперативними даними, за місяць правоохоронці "збирали" з підприємців щонайменше 200 тисяч гривень. Працівники ДБР затримали "на гарячому" одного з правоохоронців.

Ната Чернецька