Чиновника Одеської митниці затримали на хабарі за ввезення в Україну незадекларованої готівки

11 квітня 2023 р. 15:19

Чиновника Одеської митниці затримали на хабарі за ввезення в Україну незадекларованої готівки

Фото: СБУ

СБУ затримала чиновника Одеської митниці, якого звинувачують у налагодженні системи "відкатів" за ввезення в Україну незадекларованої готівки.

Як повідомили в Службі безпеки України, до організації "схеми" причетний старший державний інспектор митного посту "Білгород-Дністровський".

Він вимагав "відкати" до 3% від загальної суми валюти, яку без декларування завозили на митну територію України.

Зафіксовано, що за його сприяння через кордон намагалися перевезти декілька мільйонів у гривневому еквіваленті.

"За хабар чиновник обіцяв ділкам безперешкодний валютний "трафік", не вдаючись у походження готівкових коштів", - зазначили в СБУ.

Співробітники СБУ затримали фігуранта під час отримання неправомірної вигоди за "пропуск" партії незадекларованих грошей.

Наразі посадовцю повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Чоловіку обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину, зокрема перевіряється причетність до цього інших працівників митниці.

З початку цього року це вже четверта корупційна схема, яку Служба безпеки ліквідувала на Одеській митниці. Заходи проводили співробітники СБУ в Одеській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань повідомляли, що перевіряють працівників Одеської митниці за підозрою  у систематичному зловживанні та порушеннях під час оформлення експорту товарів. 

За даними ДБР, річ у тім, що за наявною інформацією, 24 березня митники Румунії затримали вантажівку з українськими номерами.

В ній серед офіційно заявлених кондитерських виробів було виявлено прихованими чотири мільйони тобто 200 тисяч пачок цигарок відомих брендів з маркуванням "Duty Free".

У ході попереднього розслідування встановлено, що вантажівка оформлювалась на митному посту "Вінниця" через подачу електронної декларації. На автомобілі та причепі була пломба відправника, зазначена в супровідних документах, завірених Одеською митницею.

Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Провадження розслідується як зловживання службовим становищем.

Раніше працівники ДБР повідомили про підозру інспектору Одеської митниці, через дії якого бюджет держави недоотримав мільйони гривень від розмитнення товарів.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну до митного посту "Одеса-порт" з Китаю у контейнерах були завезені тони товару, зокрема одягу.

Після відповідного огляду продукція, згідно з правилами, була переміщена на інший митний пост, де безпосередньо здійснювалось оформлення товарів. Протиправна схема полягала у подачі декларації з товаросупровідними документами, в яких номенклатура товарів та їх кількість і вартість свідомо змінювались на користь імпортерів.

Працівники бюро встановили, що завдяки "допомозі" інспектора комерсанти економили на податках державі понад мільйон гривень на розмитнені кожного контейнеру.

Наразі перевіряються інші можливі факти зловживань працівників митниці. Інспектору повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкція статті передбачає до вісьми років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Одеська обласна прокуратура.

Раніше у заступника головного митника України виявили необґрунтовані активи, подаровані батьком.

150 тис. дол. необґрунтованих активів: НАЗК передало до САП результати моніторингу способу життя заступника голови Держмитслужби.

Йдеться про заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкасського.   

Під час моніторингу НАЗК встановило необґрунтовані активи на суму 150 тис. дол. (майже 4 млн грн на період отримання подарунка). 

Посадовець 13 червня 2020 року подав до реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, де поінформував, що отримав 11 червня  від свого батька  подарунок у  грошовій формі на суму  понад  3 млн 995 грн. 

Чиновник пояснив, що дар оформлено нотаріально та надано договір дарування валютних цінностей, згідно з  яким він отримав у  подарунок 150 тис. доларів США. У декларації за 2020 рік декларант вказав про суттєве збільшення своїх грошових  активів  на відповідну суму понад  4 млн грн.   

НАЗК здійснює моніторинг способу життя для встановлення відповідності між рівнем  життя посадовця та членів його сім’ї, майно й отриманими ним  доходами.

Під час моніторингу НАЗК виявило, що, зважаючи на рівень доходів його батька та матері, вони не мали  коштів на здійснення подарунка такого розміру. Крім того, батько у 2018 році придбав квартиру у Києві за понад 1,8 млн грн і паркомісце за 100 тис. грн. 

НАЗК направило матеріали до САП для вирішення питання щодо звернення до суду з позовом про визнання активу необґрунтованим та його стягнення в дохід держави.

Після того як НАЗК передає матеріали до САП, прокурори можуть подати відповідний позов до суду. Після ухвалення судового рішення про визнання необґрунтованими активів, їх мають стягнути в дохід держави (Ст. 290 Цивільно процесуального кодексу України).