Відкрито понад 400 проваджень за фактами зловживань посадовців ТЦК під час мобілізації - ДБР

23 серпня 2024 р. 15:28

Відкрито понад 400 проваджень за фактами зловживань посадовців ТЦК під час мобілізації - ДБР

Фото: ДБР

Починаючи з 24 лютого 2022 року працівники Державного Бюро розслідувань відкрили 408 кримінальних проваджень, пов'язаних із роботою територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

За результатами цієї роботи ДБР повідомило про підозру 73 особам, до суду направлено 37 обвинувачень щодо 61 особи. Обвинувальний вирок вже отримали 10 осіб.

Вже доведені судом суми одержаної неправомірної вигоди під час махінацій у ТЦК становлять 114 млн гривень. Установлено збитків на суму 19 млн гривень, з яких завдяки зусиллям ДБР відшкодовано 6,5 млн гривень.

Також суди арештували майно фігурантів розслідування ДБР на суму 264 млн гривень.

Наприклад, слідчі Бюро завершили досудове розслідування стосовно посадовця Приморського РТЦК та СП Одеси, який організував масштабний механізм заробітку на чоловіках, охочих уникнути мобілізації. 

Правоохоронці встановили, що наприкінці травня 2024 року в Одеському центрі комплектування з липня 2023 року діяла протиправна схема уникнення військової служби. Тоді начальник відділу несанкціоновано почав втручатися в роботу електронної бази реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" та загалом "відкоригував" дані щодо 138 військовозобов’язаних, фіктивно зробивши їх непридатними для військової служби.

Така "послуга" коштувала від 4,5 до 7 тисячі доларів США та надавала змогу фігуранту заробити щонайменше один мільйон доларів США.

ДБР встановило усіх осіб, які встигли скористались схемою. Частина з них встигла виїхати за кордон. При проведенні спільних заходів ДБР зі співробітниками РТЦК та СП, військовозобов'язані, які таким чином ухилилися від служби та залишились на території України були доставлені до центру комплектування для оновлення даних.

Олеся Ланцман