Як зрадники з окупованого Півдня тікають до Європи і США

03 серпня 2023 р. 16:28

Як зрадники з окупованого Півдня тікають до Європи і США

Колаж: ЦЖР

Дані про колаборантів, які можуть перебувати на території європейських держав, Нацполіція України подає на внесення в базу розшуку Інтерполу. Саме тому Центр журналістських розслідувань вирішив нагадати про колаборантів-емігрантів з тимчасово окупованого Півдня і Криму, а про деяких – розповісти вперше.

Правоохоронці спробують дістати із-за кордону 25 таких втікачів зі Слобожанщини, про це заявив очільник слідчого управління нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

"Спокійне життя в країнах ЄС для наших колаборантів добігає кінця – розпочали співпрацю з Інтерполом. Першими в Україні випробовуємо схему, як не дати зрадникам та посібникам окупантів "осісти" та сховатися в цивілізованому світі. Так – насправді, не всі, хто тікав від ЗСУ з наших звільнених територій, побігли до улюблених "скрєп" та "руського міра". Маємо безліч випадків, коли вчорашні фанати рф та її армії переховуються саме в Євросоюзі. Та ще й прикриваються тим, що вони українці, постраждали від війни та потребують прихистку. Тому вирішили дістати їх і там", – повідомив правоохоронець у Facebook

Сподіваємося, що починання харківської поліції буде вдалим і буде підтримано  іншими слідчими органами. Тож далі розповімо про колаборантів з Херсонщини та Запоріжжя, які втекли до ЄС.

Знайомтеся – Віктор Кучер, працівник Каховського міжрайонного управління водного господарства. Під час окупації правобережної частини  він очолив так зване Бериславське управління "Оросительных систем", але восени 2022 року втік до Європи.


Віктор Кучер, колаборант. Фото з соцмереж

Він вже має підозру у колабораційній діяльності:  слідчі встановили, що Віктор Кучер 4 серпня 2022 року добровільно зайняв отримав посаду "временного администратора (управляющего объекта) Бериславского управления "Оросительных систем". 

У подальшому колаборант незаконно зареєстрував установу за російським законодавством і надав територію бериславської дільниці для ремонту російської військової техніки.

За даними слідства, Віктор Кучер погрожував вбивством начальнику Бериславської експлуатаційної дільниці і відібрав у нього службову машину установи. У подальшому Кучер передав невстановленим представникам ЗС рф два автомобілі, причіп і екскаватор, які вони вивезли в невідомому напрямку.

За даними ЦЖР, Віктор Кучер утік з Берислава до однієї з європейських країн незадовго до звільнення правобережжя Херсонщини – у вересні 2022 року.  

Оксана Барнаш – одна з найвідоміших освітянок-колаборанток Херсона, до 15 серпня 2022 року очолювала Херсонську спеціалізовану школу №30 з поглибленим вивченням математики та англійської мови, заслужений працівник освіти України, нагороджена почесною грамотою Верховної Ради.


Оксана Барнаш, колаборантка. Фото: скріншот відео ТРК "ЯТБ".

Правоохоронці вже встановили, що Оксана Барнаш добровільно очолила незаконно створену окупантами на базі її навчального закладу російську "Школу №30 города Херсона". Вона проводила набір працівників, розмістила на території закладу озброєних російських військових замість охорони, розміщувала російську символіку і вивозила дітей на так званий відпочинок до окупованого Криму.

За інформацією ЦЖР,  Оксана Барнаш погрожувала жорстоким покаранням вчителям і батькам, які не погодились перейти на роботу і навчання до "російської школи", а також допомагала росіянам проводити на території школ незаконний референдум 23-27 вересня 2022 року и.

Незадовго до звільнення Херсона Оксана Барнаш втекла на лівобережну територію області і зараз переховується від слідства в Іспанії.

У нашому хіт-параді колаборантів-втікачів на черзі тимчасово окупована частина Запоріжжя, а саме Бердянськ. Дует колаборантів Сергій Путря і Геннадій Бабаян, які захопили управління Бердянським мясокомбінатом, а також безпосередньо причетні до крадіжки і вивезення українського зерна.


Колаборанти Сергій Путря та Геннадій Бабаян, 22.12.2022, Фото: скріншот відео ТРК "Юг"

Геннадій Бабаян — голова місцевої федерації боротьби. Сергій Путря — депутат кількох скликань міської ради і діючий депутат Запорізької обласної ради від Опоблоку, який отримав "широкі повноваження" від гауляйтера Запорізької області Євгена Балицького.

Є відео, яке засвідчує, як Бабаян, Путря і їхні охоронці обідають за одним столом з головним від ФСБ по Бердянську, який сидить у камуфляжі. 

Наразі відомо, що на початку 2023 року Бабаян виїхав до Естонії, куди раніше евакуювалися його донька з родиною. За повідомленнями бердянців, Путря часто відвідує Естонію транзитом через Росію. 

Ця країна Балтії приваблює обох не тільки через родичів.  

1 червня Головне управління СБУ у місті Києві та Київській області заочно повідомило про підозру Генадію Бабаяну як керівнику ТОВ "Бердянський м’ясокомбінат" холдингу "SMK Group", що контролюється харків’янином Денисом Парамоновим.

У матеріалах слідства зазначається: щоб не втратити контроль над підприємством після окупації Бердянська, Парамонов у червні 2022 року надав довіренність Володимиру Масалову, який здійснив їх перереєстрацію на естонську компанію "DJP Invest OU". Керівником цієї талліннської фірми формально було призначено Геннадія Бабаяна, але її акціонерним капіталом одноособово володіє Парамонов.

Пізніше Генадій Бабаян зареєстрував у російській юрисдикції  ООО "Бердянский мясокомбинат" и "Бердянские колбасы" і платить податки державі-агресору. 

Ще один колаборант Бердянська, але калібром поменше, Павло Юрченко. В минулому – місцевий футболіст, з перших днів окупації пішов на співпрацю з рашистами, які призначили його "головним тренером з футболу" у ДЮСШ.


Майбутній колаборант Павло Юрченко (праворуч) і український футболіст Владислав Ващук. Фото: Facebook

Місцеві телеграм-канали повідомляли, що Юрченко здавав батьків, які відмовлялися водити дітей до секції. 

У червні 2022 року він з гауляйтером Бердянська Олександром Сауленко будував плани на майбутнє, а за кілька місяців вже опинився в Німеччині, де знаходиться і до сьогодні.


Гауляйтер Бердянська Олександр Сауленко, колаборант Павло Юрченко і помічниця гауляйтера Ганна Хорошун. Фото: скріншот відео