Заступниця голови окупаційної адміністрації Берислава заочно отримала десять років тюрми

05 жовтня 2023 р. 12:29

Заступниця голови окупаційної адміністрації Берислава заочно отримала десять років тюрми

Катерина Бабіч. Скрин "Зрадники Бериславщини"

Катерину Бабіч, яка виконувала обовʼязки першої заступниці голови окупаційної військово-цивільної адміністрації Бериславського адміністративного району, визнано винною у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр з посиланням на вирок Приморського районного суду Одеси від 22 вересня. 

Читайте також: Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

Згідно з матеріалами кримінального провадження, Бабіч прийняла пропозицію та добровільно зайняла посаду так званого "першого заступника голови військово-цивільної адміністрації Бериславського адміністративного району" в окупаційній адміністрації держави-агресора.


Катерина Бабіч. Скрин "Зрадники Бериславщини"

Допитані у суді свідки підтвердили, що обвинувачена, під час окупації Херсонщини військами рф, тривалий час співпрацювала з окупантами.  

Бухгалтер відділу виконкому міської ради Берислава розповіла, що до війни Катерина Бабіч працювала в юрвідділі місцевої адміністрації, після окупації її призначили на посаду заступника голови так званої військової адміністрації Бериславського району. У серпні 2022 року чиновниця пропонувала їй перейти працювати до окупантів. 


Катерина Бабіч. Скрин "Зрадники Бериславщини"

Також свідки розповіли про те, що звертались до Бабіч стосовно надання перепусток, вона завідувала ремонтними роботами, давала інтерв`ю російським ЗМІ та активно поширювала російську пропаганду.

Серед доказів, представлених у залі суду, публікації в Телеграм-каналах, де зазначено посаду чиновниці в окупаційній адміністрації, а також представлені скани та фото із зображенням документів з її підписом.


Катерина Бабіч. Скрин "Миротворець"

Окрім того, судом встановлено, що Бабіч, погрозами життю та здоровʼю людей, за відсутністю у них можливості нормально харчуватись та лікуватись, схиляла їх до співпраці з окупантами. Бонусом за таку співпрацю могли бути перепустки до інших населених пунктів, гуманітарна допомога, сприяння працевлаштуванню та отриманню житла. 

22 вересня 2023 року Приморський районний суд Одеси визнав Бабіч винною за ч. 5 ст. 111-1 ККУ, тобто у зайнятті посади в окупаційнійному органі влади. Її засудили до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна та на 15 років заборонили обіймати посади у владі.  

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі 

Вирок може бути оскаржений до Одеського апеляційного суду через Приморський районний суд Одеси 30 днів з дня його проголошення. Відбувати покарання жінка буде після затримання.

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.