Організовував "референдум" для рф: житель Херсонщини отримав десять років ув'язнення

31 жовтня 2023 р. 17:59

Організовував "референдум" для рф: житель Херсонщини отримав десять років ув'язнення

Фото: Жовта стрічка

Житель Херсонщини Павло Геращенко добровільно співпрацював з окупантами та організовував для них "референдум" з визнання Херсонської області частиною рф.

Слідством встановлено, що чоловік у період з 23 по 27 вересня 2022 року добровільно допомагав російським окупантам на Херсонщині, зокрема в проведенні на території населених пунктів Дніпровське, Янтарне та Софіївка у проведенні незаконного референдуму щодо виходу Херсонської області із складу України та приєднання до рф.

Також він агітував до участі працівників комунального підприємства "Агрофірма радгосп "Білозерський", в якій працював першим заступником директора. Детективи довели, що Геращенко особисто давав вказівки, перевозив бюлетені та скриньку. Чоловік заявляв, що "гроші виплачує росія, і підприємство в якому вони працюють - російське".

Слідство вважає, що за наведених обставин, житель Херсонщини вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.111-1 КК України (Колабораційна діяльність). На судове засідання він не зʼявився. 

Читайте також: Співпраця з росіянами: які вироки отримали освітяни Херсонщини

Адвокат обвинуваченого просив суд винести виправдувальний вирок, мотивуючи це тим, що обвинувачення, на його думку, ґрунтується на припущеннях, які є недопустимими. Проте суд, спираючись на докази, а саме: 

  • протокол допиту свідків, які впізнали Геращенка на фотографіях як організатора так званого "референдума" щодо приєднання Херсонської області до рф; 
  • протокол огляду документів КП "Агрофірма радгосп Білозерський";
  • відеозаписи допиту свідків, які зокрема підтвердили, що замдиректора агітував йти на референдум та погрожував не виплатою зарплати у випадку незгоди;

дійшов висновку, що події злочину, у вчиненні якого обвинувачується Павло Геращенко мали місце, а його винуватість повністю доведено.

Таким чином, 20 жовтня Приморський районний суд міста Одеси у складі головуючого судді Віктора Іванова ухвалив рішення, яким визнав Геращенка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1КК України, та призначив  йому покарання у вигляді десяти років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади або займатися діяльністю, пов'язаною з виборчим процесом строком на 15 років, з конфіскацією всього майна. Відповідно до рішення суду, початком строку відбування покарання Геращенком рахуватимуть день його затримання.

Читайте також: Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проєкту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" і не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.