Живуть на зарплату й зберігають мільйони: рейтинг миколаївських нардепів

04 квітня 2024 р. 16:10

Живуть на зарплату й зберігають мільйони: рейтинг миколаївських нардепів

Ілюстрація: ЦПР

У своїх деклараціях за 2022 рік миколаївські народні обранці вказали, що заробляють до півмільйона гривень на рік, купують годинники за 600 тисяч, мають деякі заощадження та майже не мають нерухомості.

Центр публічних розслідувань дослідив рейтинг нардепів від Миколаївщини.

Читайте також: Перший заступник Кіма заробляє майже мільйон останні два роки, а дружина отримує допомогу на проживання від держави

Нардепи й зарплата

Заробітна плата нардепів у 2022 році складала до півмільйона гривень, але дехто з обранців мали додатковий дохід. Тож на першому місці в цій номінації Артем Чорноморов, адже у 2022 році він заробив 1,2 мільйона гривень. З них 477,6 тисячі гривень склала заробітна плата, а 781,2 тисячі – компенсаційні виплати пов'язані із виконання депутатських повноважень.

У два рази менше отримав Олександр Пасічний. Його річний дохід склав 680,3 тисячі гривень. З них заробітна плата – 477,8 тисячі гривень. Решта дохід від надання майна в оренду.

Трохи менше – 672,9 тисячі гривень – отримав за рік Ігор Копитін. З них заробітна плата склала 476,9 тисячі, решту він отримав від продажу автівки.

Єдиним джерелом доходу у 2022 році у Максима Дирдіна, Ігоря Негулевського та Олександра Гайду була заробітна плата. В Дирдіна вона склала 587 тисячі гривень, в Негулевського – 463 тисячі, а в Гайду – лише 442,7 тисячі гривень.

Нардепи й заощадження

І хоча доходи в нардепів не такі й великі, однак дехто з них зміг накопичити не малі суми. І, як не дивно, найбільше заощаджень в Негулевського. Нардеп має 10,9 мільйона гривень. Фінустановам він, мабуть, не довіряє, адже тримає ці гроші в готівці в євро та доларах. 

Трохи менше за колегу зберіг Олександр Пасічний. В нього на двох з дружиною 8,8 мільйона гривень. Вони теж воліють тримати гроші в валюті та біля себе.

Олександр Гайду у банці зберігає 7,8 мільйона гривень.

Родина Максима Дирдіна заощадила 5,6 мільйона гривень. З них 1,6 мільйона вони тримають на рахунках, а інші біля себе.

Ігор Копитін разом з дружиною накопичили 5,1 мільйона гривень, а подружжя Чорноморових – 3,7 мільйона.

Нардепи й родина

Доходи в родинах нардепів отримують не лише вони, але й члени їх родин. Так найбільший сукупний дохід у 2022 році отримала родина нардепа Дирдіна – 2,3 млн грн. При чому 1,8 мільйона – дохід дружини народного обранця.

Дружина Олександра Пасічного, яка має власний бізнес, у 2022 році заробила 963,5 тисячі гривень. Й сукупний дохід подружжя склав 1,6 мільйона гривень.

Подружжя Чорноморових заробило 1,3 мільйона гривень. Дружина нардепа отримала 23,4 тисячі гривень від підприємницької діяльності й 57,5 тисяч заробітної плати.

Члени родин нардепів Копитіна, Негулевського та Гайду нічого того року не заробили.

Нардепи й житло

Й хоч депутати з нашого рейтингу з Миколаєва, деякі з них житло мають в Одесі й Києві. Наприклад, Олександр Гайду будинок, дачу та квартиру — в Одесі. Загалом в нього найбільше квадратних метрів серед миколаївських нардепів - 485,6. 

В подружжя Дирдіних трохи менше – 350,7 кв м й знову не в Миколаєві: дві квартири під Києвом в селищі Коцюбинське — в нардепа та будинок і дві квартири у селі Петропавлівська Борщагівка також під Києвом — в дружини.

Олександр Пасічний з дружиною володіють 217,8 квадратними метрами житлової нерухомості. В депутата дві квартири в Миколаєві, а в дружини одна.

Артем Чорноморов має будинок у 95,3 квадратних метри в Миколаєві. А в Ігоря Копитіна квартира там же площею 72,2 кв м.

Депутат Ігор Негулевський має лише частку в батьківській квартирі у Вознесенську. Йому належить 20,96 кв м.

Нардепи й земля

Землю мають лише троє з миколаївських нардепів Максим Дирдін, Артем Чорноморов та Олександр Гайду. В родині Дирдіних землевласницею є дружина нардепа. Саме жінка має 28 ділянок в 11,23 гектара під Києвом.

В Чорноморова одна ділянка в Миколаївській області площею 0,25 гектара, а в Гайду й того менше – 0,04 гектара в Одесі.

Нардепи й нежитлова нерухомість

Власників нежитлової нерухомості у рейтингу й того менше – Олександр Пасічний та Максим Дирдін.

В Пасічного 694,4 кв м, а в Дирдіна – 107,3.

В Пасічного магазини, ательє та нежитлові приміщення, а в Дирдіна два гаражі та нежитлове приміщення в дружини.

Нардепи й "залізні кони"

Серед власників автівок на першому місці родина Пасічного. Правда сам нардеп залізного коня не має. А от дружина володіє трьома легковушками: BMW X6, Mitsubishi Outlander, Audi Q7 й в сина BMW X4. 

В Артема Чорноморова та Ігоря Негулевського по дві автівки. В Чорноморова Lexus RX 350 та BMW 518I, в Негулевського – Mercedes-Benz S 450 та BMW М760LI.

В Максима Дирдіна Nissan X-Trail, а в його дружини Nissan Qashqai.

В родині Гайду одна автівка – Lexus LX 570.

Нардепи й годинники

Лише двоє миколаївських нардепів задекларували коштовності – Олександр Гайду та Артем Чорноморов. Й в обох – це годинники. В Гайду їх три: Corum Admirals Cup, Omega, Jaquet Droz. Вартість двох перших депутат не вказав, а останні коштували йому 621 тисячу гривень. Чорноморов має Rolex та Breguet. В скільки вони йому обійшлись в декларації не вказано.

Читайте також: Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

Олеся Ланцман