Журналісти знайшли "російський слід" в справі про махінації с зерном

17 січня 2023 р. 17:40

Журналісти знайшли "російський слід" в справі про махінації с зерном

Фото: Міністерство інфраструктури України

Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки України викрила злочинну схему із розкрадання коштів на експорті українського зерна, повідомляв Інтент з посиланням на СБУ.

Йшлося про те, що розкрадали мільйони гривень, до організації оборудки причетні понад 10 високопосадовців. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.

Правоохоронці повідомляли, що був налагоджений масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Через це держава недоотримала сотні млн грн. Для реалізації схеми її учасники залучили більше ніж 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них ділки масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів.

Журналісти видання Kyiv Post у власному досліджені пишуть, що за словами їх джерела в тимчасовій слідчої комісії, співвласником однієї з компаній, залучених в незаконні схеми, є громадянин росії, який проживає в окупованому Донецьку.

За їх даними видання цієї компанії, відомості про яку є в розпорядженні Kyiv Post, показує, що вона діяла понад десять років і мала ліцензію на торгівлю паливом, рудою, металами та промисловими хімікатами.

В публікації наголошують, що на сайті агентства YouControl, який знаходиться у відкритому доступі, до профілю цього підприємства прикріплено попереджувальне повідомлення: "Контрагенти юридичної особи, що знаходяться на тимчасово окупованій території, позбавлені можливості проводити будь-які угоди… Це може привести до фінансових втрат і дестабілізації бізнесу, а також привернути увагу правоохоронних органів".

10 січня ЦПР повідомляв, що виконувач обов'язків голови Державної митної служби України В'ячеслав Демченко назвав "недержавницьким піаром на пустому місці" заяви Служби безпеки України про викриття схеми із розкрадання коштів на експорті українського зерна.