Ремонт дороги на Одещині за 78 мільйонів віддали фірмі сина ексдепутата

11 жовтня 2023 р. 15:11

Ремонт дороги на Одещині за 78 мільйонів віддали фірмі сина ексдепутата

Фото: Одеська ОВА

Державне підприємство "Служба місцевих автомобільних доріг" запланувало укласти угоду з товариством з обмеженою відповідальністю "Гранд Лайн Констракшн" щодо капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення на понад 78 мільйонів гривень. 

Відповідна інформація оприлюднена в системі електронних закупівель Prozorro.

Закупівля відбулася в форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в компанії не було. 

Читайте також: Будівництво котельної в Чорноморську за 37 мільйонів віддадуть відхиленій раніше фірмі

За даними сервісу YouControl ТОВ "Гранд Лайн Констракшн" зареєстроване у 2018 році. Власником є син ексдепутата Фонтанської сільради Баграта Єгіазаряна - Саргіс Єгіазарян

В разі укладання угоди компанія повинна буде отримати 78 мільйонів 470,5 тисячі гривень, а відремонтувати ділянку дороги місцевого значення О161320 /Р-55/ – Доброслав – Обхід м.Одеси, на км 33+640 – км 34+120, Одеська область має до 31 грудня 2024 року.

Це вже другий тендер щодо ремонту цієї ділянки, який проводить служба впродовж двох років. Вперше її провели у вересні 2021 року за участі двох товариств з обмеженою відповідальністю - "Юг строй компані" та "Березівкаагрошляхбуд". 

Переможцем визначили останнє й "Служба місцевих автомобільних доріг" уклало із ТОВ угоду. Компанія повинна була отримати 36,5 мільйона гривень, але отримала лише 488 тисячі 232 гривні. Після чого у березні 2023 року угоду розірвали за згодою сторін. 

Закупівля запланована у форматі відкритих торгів з особливостями тож можливо підрядника оберуть без аукціону. 

Річ у тім, що за процедури у форматі відкритих торгів з особливостями, майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Читайте також: Одеська мерія хоче придбати човни в фірми, з якою розірвала угоду два тижні тому

Період подання пропозицій — сім календарних днів, період оскарження кваліфікації — п'ять днів. 

З початком повномасштабної агресії російської федерації проведення закупівель в форматі відкритих торгів з особливостями, коли терміни процедур знижені, а в переможців немає конкурентів, стали переважати над іншими. 

За даними Міністерства економіки, з 14 по 20 грудня 2022 року 306 успішних торгів на Prozorro із 347  були завершені з одним учасником. Тобто майже 90% закупівель за цей період проведені з одним учасником торгів. 

Втім минулого року Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону.