Бідний мер, багатий мер: що задекларували очільники міст Одещини

18 березня 2024 р. 18:09

Бідний мер, багатий мер: що задекларували очільники міст Одещини

Ілюстрація: ЦПР

До 31 січня 2024 року всі посадовці мали подати декларації про доходи, видатки та майно за 2021 та 2022 роки. Центр публічних розслідувань проаналізував статки за 2022 рік голів райцентрів та міст Одещини з понад 30 тисячами населення. Це очільник Білгород-Дністровського Віталій Граждан, Южного — Володимир Новацький, Роздільної — Валерій Шовкалюк, Березівки — Валерій Григораш, Ізмаїла — Андрій Абрамченко, Чорноморська — Василь Гуляєв, Болграда — Сергій Димитрієв, Одеси — Геннадій Труханов.

Відзначимо, що місто Подільськ у нашому рейтингу  представляє чинний голова Олег Албанський, який обійняв цю посаду у березні 2022. Але й декларацію ексмера Подільська Анатолія Іванова ми не оминемо увагою. 

Читайте також: Мільйони під подушкою, земля в Чорногорії, житло в Еміратах: найбагатші депутати Одеської міськради

Хто заробив більше

Зі всіх мерів нашого рейтингу найменша заробітна плата у Геннадія Труханова – очільника Одеси. У 2022 році його річна заробітна плата склала 285,5 тисяч гривень. Тобто Труханов отримував трохи більше ніж 23 тисячі гривень щомісяця. Іншого доходу він не мав. Відмітимо, що мер Одеси з 2018 року посідає останнє місце у нашому топі заробітку мерів. 

Найбільше торік заробив чинний мер Подільська Олег Албанський – 1,4 мільйона гривень. Заробітна плата Албанського склала 465,6 тисячі гривень, а 905,7 тисячі гривень – виплачено йому, як самозайнятій особі від різних ФОПів та ТОВок. Причому 235,8 тисячі гривень з них він отримав від фізичної особи підприємиці, якою є його дружина Олександра.

Ексмер Подільська Анатолій Іванов у 2022 році отримав 446,7 тисячі гривень. З яких 195,4 тисячі склала пенсія. Інше – заробітна плата.

На другому місті з доходів мер Білгород-Дністровського Віталій Граждан.  Торік він заробив 1,1 мільйона гривень. Єдиним джерелом доходу є його заробітна плата.  

Трохи менше за колегу отримав мер Южного Володимир Новацький  – 980,7 тисячі гривень. З них 742,8 тисячі склала заробітна плата й 201,5 тисячі – пенсія.

Мер Роздільної Валерій Шовкалюк заробив минулого року 804,4 тисячі гривень. З яких 109,9 тисячі – пенсія.

Очільник Березівки Валерій Григораш отримав у 2022 році 660,8 тисячі гривень доходу.

А мер Ізмаїла Андрій Абрамченко – 608,3 тисячі гривень.

Чорноморський мер Василь Гуляєв торік отримав 577,3 тисячі гривень доходу, а Болградський - Сергій Димитрієв – 521,2 тисячі гривень.

Читайте також: Нема або прихована: хто з одеських декларантів не подав фінансову звітність за 2021-2022 рік, а до чиєї обмежили доступ

"Не з простої сім'ї"

Загальний дохід родини Абрамченків у 2022 році склав 6,1 мільйона гривень. Причому 5,4 мільйона заробила дружина Ірина.

На другому місці родина Василя Гуляєва з 5,4 мільйона гривень загального доходу. І знову основний прибуток отримала дружина мера Олена  – 4,8 мільйона гривень.

В родині Албанських торішній дохід у подружжя майже однаковий й склав 2,9 мільйона гривень. Дружина Олександра у 2022 заробила 1,5 мільйона гривень. 

Річний дохід родини Шовкалюків склав 1,2 мільйона гривень. З них 439,8 тисячі гривень — дохід дружини Ольги.

В родині Віталія Граждана заробляє лише він, тож загальний дохід лишився незмінним і склав 1,1 мільйона гривень. 

Дружина Володимира Новацького заробила торік 78 тисяч гривень. Тож загальний річний дохід родини склав один мільйон гривень. 

Родинний дохід Валерія Григораша склав 736,1 тисячі гривень. З них дохід дружини Анни – 75,2 тисячі гривень

Дохід Сергія Димитрієва у 521,2 тисячі гривень не змінився, адже його родина складається з нього самого.

Геннадій Труханові у цьому рейтингу — на останній сходинці. Дохід його мати та вітчима склав 165,0 тисячі гривень. Тож загальна сума склала – 450,6 тисячі.

Родина ексмера Подільска отримала один мільйон гривень сукупного доходу. З них 600 тисяч — дохід дружини Тамари.

Грошові активи

Жодної гривні не заощадили мери Шовкалюк та Димитрієв. Натомість Абрамченко й, як не дивно, Труханов, виявились найзаощадливішими. Перший має збереженими 30,1 мільйона гривень, другий  – 27,3 мільйона. Причому посадовці надають перевагу готівці, а не банківським рахункам. У Абрамченка 28,7 мільйона "під подушкою", а у Труханова - 26,1.  

Третю сходинку зі збереження займає Василь Гуляєв з 9,9 мільйонами гривень. Він також воліє тримати гроші біля себе - 9,2 мільйона в готівці. При чому зберігає заощадження як у гривні, так і доларах та євро.

Новацький заощадив 2,4 мільйона гривень, а Албанський – 1,5 мільйона. Майже стільки ж – 1,4 мільйона – зберіг і Граждан. І найменше – 270,0 тисячі гривень є у Григораша. Ексмер Подільська Іванов заощадив лише 63, 2 тисячі гривень.

Хтось ногами, а хтось на колесах

Не всі мери мають транспортні засоби. Наприклад, меру Одеси доводиться орендувати Land Rover Range Rover у ТОВ "Лесор Одеса", а Володимир Новацький та Валерій Григораш взагалі пішки ходять.

Натомість Олег Албанський має цілий автопарк – 53 транспортні засоби: 46 вантажівки, екскаватор-навантажувач, кранова установка, мопед, 2 напівпричепи й 2 причепи. Самому меру належить 22 вантажівки, екскаватор-навантажувач, кранова установка, мопед, напівпричіп. Все інше власність дружини. При чому сім вантажних автомобілів та напівпричепа Олександра Албанська придбала у 2022 році.

На наступній сходинці Андрій Абрамченко з 5 автівками й всі вони у власності дружини, а мер лише має право ними користуватись.

Дві автівки має Василь Гуляєв – ГАЗ та VOLKSWAGEN MULTIVAN, а дружина мера їздить на AUDI Q5.

По одній автівці мають Віталій Граждан та  Валерій Шовкалюк.

Ексмер Подільська має мотоцикл, а його дружина автівку.

Квартири, будинки, дачі

Лише один мер з нашого рейтингу не має житла – це Валерій Шовкалюк. Він має право мешкати в будинку дружини.

На першому місті за наявності житла — Віталій Граждан. Він має квартиру й будинок у Білгороді-Дністровському та дачу в Шабо загальною площею 411,4 кв. метрів. Причому найбільша за розмірами саме дача – 294,5 квадратні метри.

В Олега Албанського - 398,9 кв. метрів житла. В нього квартира в Подільську та будинок в Куяльнику – 248,6 кв. метрів, а в дружини — квартира в Одесі.

Очільник Одеси Геннадій Труханов має квартиру в Одесі й у співвласності з матір’ю володіє будинком. Всього в родини 384,1 кв. метрів житла.

Трохи менше за одеського колегу має родина Василя Гуляєва – 331,4 квадратного метра. Мер має у власності квартиру в Чорноморську, а дружина квартиру там же та будинок у селі Молодіжне.

У власності Андрія Абрамченка — будинок в Ізмаїлі, а в дружини квартира. Разом у них 294,4 квадратного метра житлової площі. У Володимира Новацького - 269,9 квадратного метра: в нього квартира в Южному, а в дружини дача в Лиманці.

Валерій Григораш володіє двома будинками загальною площею 169,6 квадратного метра. А в Сергія Димитрієва один будинок на 131,6  кв метрів.

І останній у рейтингу квартиро та домовласників — Валерій Шовкалюк. Сам він житла не має, будинком у 105,9 кв метрів володіє його дружина.

Ексмер Подільська Анатолій Іванов у власності має будинок, а його дружина — дві квартири. На двох в них 269,9 кв метрів.

Мери-землевласники

Серед мерів-учасників рейтингу землі не має Сергій Димитрієв. А лідирує у цій категорії, безумовно, Валерій Шовкалюк. Адже його родина має – 19,77 гектара. З них 15,3 гектара у селі Шевченкове належать дружині мера, а 4,4 - у селі Старостине йому самому.

У Геннадія Труханова всього 0,03 гектара землі, а в його мами - 2,7 гектара.

Родині Василя Гуляєва належить 1,8 гектара землі. Всі ділянки розташовані у селі Молодіжне.   

У власності Володимира Новацького - 0,77 гектара в Одесі, а в дружини мера - 0,06 гектара в Лиманці.

Валерій Григораш має дві ділянки на 0,4 гектара землі у селі Златоустове, а родина Андрія Абрамченка - 0,26 гектара в Ізмаїлі.

Сам Абрамченко має дві ділянки на 0,14 гектара, а дружина – три на 0,12 гектара.

Дві ділянки на 0,21 гектара у Шабо та в Салганах має Віталій Граждан, а Олег Албанський  – одну на 0,16 у Куяльнику.

Ексмер Анатолій Іванов володіє 0,09 гектарами землі у Подільську.

Крамниці, склади й гаражі

Нежитлову нерухомість мають лише два чинних і один колишній мери з нашого рейтингу: Абрамченко, Албанський та Іванов.

У власності Албанського нежитлова будівля, а дружина володіє будівлею, приміщенням, складом і паркомісцем. На двох у них 5 тисяч 810 квадратних метрів. 

Андрій Абрамченко має два гаражі та торговельний комплекс, який складається з двох продовольчих крамниць й складу-квартири. Дружина ізмаїльського мера має дві крамниці. Загальна площа - 708,8 кв. м.

Сам ексмер Іванов нежитловою нерухомістю не володіє. Два гаражі та паркомісце на 128,3 кв. метрів належать його дружині.

Годинники й каблучки

Лише два мери задекларували коштовності. Василій Гуляєв носить швейцарський годинник Breguet, а в дружини Hublot. А ось в Геннадія Труханова цілих п’ять годинників, з яких Rolex, Ulysse Nardin, Patek Philippe, Breguet та A. Lange & Sohne, а в матері очільника Одеси Bovet. До того ж в жінки є кілька коштовних ювелірних  виробів: каблучки, сережки, підвіски.

В декларації мери зазначають, що все це набуто ними до подання першої декларації. 

Читайте також: Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

Олеся Ланцман