ДБР повідомило про підозру трьом особам, які переправили Дмитрука за кордон

02 вересня 2024 р. 10:00

ДБР повідомило про підозру трьом особам, які переправили Дмитрука за кордон

Фото: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру трьом особам, які переправили підозрюваного у нападах на громадян народного депутата Артема Дмитрука через державний кордон до Придністров’я.

В Держбюро розслідувань встановили, що Дмитрук 23 серпня 2024 року перетнув кордон у напрямку Республіки Молдови в районі пунктів пропуску Павлівка в зоні відповідальності відділу прикордонної служби "Велика Комарівка" прикордонного загону ДПС України.

"Операція з переправлення була ретельно спланована та завчасно організована, - кажуть в ДБР. - Депутат виїхав з Києва близько першої години дня у напрямку Одеси. За кермом авто перебувала інша особа. Завдяки аналізу відео з камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса, допиту водія та відпрацюванню низки оперативних версій встановлено, що народний депутат вийшов з машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одещини. Близько п’ятої години вечора він пересів в інше авто, за кермом якого перебував інший фігурант, а також організатор схеми переправлення. Близько дев’ятої вечора вони доставили депутата до кордону, після чого він пішки незаконно залишив Україну".

Наразі встановлені особи, які організовували втечу, у тому числі з боку Молдови. Фігуранти вже неодноразово потрапляли у поле зору правоохоронців, як люди, що можуть бути причетні до незаконного переправлення громадян через державний кордон України.

"Організатор має широке коло зв’язків, як серед правоохоронців, так і у кримінальних колах. За оперативними даними, бізнес з незаконного переправлення за кордон військовозобов'язаних у цієї групи був поставлений на потік", - зазначили в ДБР.

Організатор і один із фігурантів наступного дня також втекли до Придністровської ділянки Молдови.

Бюро повідомило про підозри трьом учасникам незаконного переправлення осіб через державний кордон за ч. 2 ст. 332 КК України. Двом заочно, одного фігуранта затримано, вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

25 серпня в Офісі Генпрокурора повідомили про оголошення підозри нардепу Артему Дмитруку. За даними слідства, фігурант під час перебування в Одесі напав на правоохоронця й намагався викрасти в нього зброю. Також підозрюваний скоїв напад на військовослужбовця в Києві, заподіявши бійцю середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Того ж дня стало відомо, що нардеп виїхав за кордон. ДБР повідомило про порушення кримінальної справи за фактом незаконного перетину кордону чинним народним депутатом.

27 серпня в Молдові заявили, що Дмитрук не повідомив, що є народним депутатом України, коли перетнув кордон із Молдовою.  

Спікер Ради Стефанчук заявив, що за результатами розслідування парламент прийматиме рішення щодо позбавлення Дмитрука мандата.

29 серпня стало відомо, що нардепа оголосили в міжнародний розшук. В той же день Печерський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід Дмитруку у вигляді тримання під вартою. Але адвокат нардепа заявив, що Дмитрук виїхав законно.

Раніше ЦПР повідомляв, що в перший рік повномасштабної Одеська ОВА дозволила виїхати понад 400 чоловікам за системою "Шлях".

Нагадаємо, журналісти Bihus.info показали, як народний депутат Артем Дмитрук, який знімався в пропагандистському фільмі Анатолія Шарія щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі, заявляє, що не має власного майна, водночас їздить на люксових авто і проживає в елітних одеських житлових комплексах.

Читайте також: Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

Ната Чернецька