Оновлено! Детективи БЕБ проводять обшуки на Одещині: експорт нелегального зерна

13 червня 2024 р. 11:53

Детективи БЕБ проводять обшуки на Одещині: експорт нелегального зерна

Фото: elevatorist.com

На Одещині тривають слідчі дії у справі про нелегальний експорт сільськогосподарської продукції.

Про це ЦПР повідомили в пресслужбі одеського Бюро економічної безпеки.

"Є кримінальні провадження, детективи проводять слідчі дії", - зазначили в БЕБ.

Інформація про обшуки 13 червня поширилась соціальними мережами. Зокрема, журналістка Ірина Гриб стверджує, що БЕБ "проводить обшук по всіх об'єктах експортера Дунайська логістична група". 

Згідно з Youcontrol, компанія зареєстрована за юридичною адресою в Рені, є офіс і в Одесі. Займається оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Засновниця - Анна Губанкова, живе в Одесі на Французькому бульварі. 

Зазначимо, згідно з Youcontrol, уповноважена особа зернового терміналу "Бруклін Київ" - Юрій Губанков, скоріш за все, батько Анни Губанкової. 

За інформацією Гриб, "сума збитків приблизно 19 млн. грн". 

Зазначимо, що детективи зараз активно замаються справами про ухилення від сплати податків експортерами зерна. Так, на сайті БЕБ з'явилася інформація, що детективи скерували до суду матеріали кримінального провадження щодо заступника директора однієї з компаній-експортерів зерна за умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

"Слідством встановлено, що службові особи фірми приховали інформацію у податковій та фінансовій звітності. А саме не зазначили об'єкт оподаткування у вигляді сільськогосподарської продукції, що призвело до ненарахування та, як наслідок, несплати понад 20 млн грн податків за 2023 рік", - йдеться в повідомленні.

Наразі заступнику директора компанії повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт скеровано до Київського районного суду м. Одеси.

ЦПР повідомляв, що 30 травня на Одеській митниці детективи Бюро економічної безпеки проводили обшуки, пов’язані з експортом зерна.

Тоді у БЕБ офіційно повідомили, що "викрили чинних та колишніх службових осіб Одеської митниці у зловживанні службовим становищем, що надало змогу компанії-експортеру соняшникових культур ухилитись від сплати податків". Завдані державі збитки складають понад 13 млн грн. П’ятьом учасникам схеми повідомлено про підозру.

Нагадаємо, в січні 2023 року співробітники Бюро економічної безпеки спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах "Чорноморськ-порт", "Південний порт", "Одеса-порт" ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. 

Правоохоронці викрили понад десять високопосадовців. За оцінками БЕБ збитки бюджету становлять 5,2 млрд грн. 

За інформацією детективів, для реалізації схеми учасники задіяли більше ніж 370 комерційних структур із ознаками фіктивності. Через них скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Після цього продукцію передавали через низку фірм-"прокладок" і збували зерно експортерам для продажу за кордон. У серпні-вересні 2022 року таким чином було вивезено понад 1 млн тонн зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах.

Ната Чернецька