Детективи завершили розслідування справи одеського депутата про привласнення шість мільйонів

14 листопада 2023 р. 16:41

Детективи завершили розслідування справи одеського депутата про привласнення шість мільйонів

Фото: НАБУ

Прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно чинного депутата Одеської обласної ради, який підозрюється в організації зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення, що завдало бюджету 6 млн грн збитків.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Наразі детективами НАБУ відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

Слідчі наполягають, що у 2020 році депутат Одеської обласної ради Микола Дерев'янко організував укладення колишнім головою Цебриківської селищної ради Володимиром Барнасевичем низки договорів на виконання робіт з облаштування вуличного освітлення в обхід тендерних процедур та поза конкурентним полем з підконтрольним йому товариством "Укрмежбуд" (директор Володимир Герасимчук).

Детективи зазначають, що предмет закупівлі був розділений на частини, а вартість робіт за кожну частину не перевищувала 1,5 млн грн, тому договори були укладені без застосування електронної системи закупівель.

"Це дало можливість підряднику включити до договірної ціни світильників вуличного освітлення за цінами, умисно завищеними у понад шість разів", - повідомили в САП.

Депутата звинувачують у підробленні актів приймання виконаних будівельних робіт, до яких було включено неправдиві відомості щодо понесених витрат. На рахунок його підприємства було перераховано 6 млн грн. Ці дії кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 366 КК України.

Директору товариства та колишньому селищному голові інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України та за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України відповідно.

Раніше Миколу Дерев'янко та його дружину Олесю Дерев'янко підозрювали у привласненні понад 24 мільйонів гривень бюджетних коштів на ремонтах об’єктів соціальної інфраструктури.

За даними Служби безпеки України, фігуранти діяли у складі групи, залучивши до неї директора підконтрольної будівельної компанії та голів селищних рад.

Йдеться про бюджетні кошти, виділені на ремонт і будівництво об’єктів комунальної та соціальної інфраструктури протягом 2017-2021 років. Зокрема, це підряди на будівництво дитячого садка та встановлення вуличного освітлення в 11 населених пунктах Одеської області.

"Депутат із дружиною координували укладання договорів між сільрадами і підрядною організацією. Остання отримувала кошти, передбачені бюджетом на реалізацію проєктів. При цьому організатори оборудки штучно завищували вартість та обсяги ремонтно-будівельних робіт, а отриману різницю виводили у тінь та розподіляли між собою", - повідомили в СБУ.

На підставі зібраних доказів дружині депутата, директору підрядника та голові сільради повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:
▪️ ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);
▪️ чч. 1, 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
▪️ ч. 1 ст. 366 (службове підроблення);
▪️ч. 5 ст. 191 (привласнення майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Родину також підозрюють у захопленні землі в Затоці. СБУ 1 травня повідомила, що фігуранти намагались заволодіти приміщеннями "Укрпошти" поблизу прибережної захисної смуги та незаконно відчужити землі сільгосппризначення загальною площею майже 280 га. 

"Щоб реалізувати оборудку, її учасники підробили документи на право власності та через підконтрольного нотаріуса зареєстрували ділянку на підставних осіб. Потім передали переоформлене держмайно у володіння афілійованій комерційній структурі", - зазначали в СБУ.

Перед тим народний депутат Олексій Гончаренко повідомив про затримання одного з депутатів Одеської обласної ради та його дружини, за думкою політика затримання пов'язано з тим, що жінка є його троюрідною сестрою.

Микола Дерев'янко — колишній директор ТОВ "Укрмежбуд" (раніше мало назву "Коланд"), у жовтні 2015 року був обраний депутатом Одеської облради сьомого скликання. Член фракції "Блок Петра Порошенка "Солідарність". А у жовтні 2020 року обраний депутатом Одеської обласної ради від партії "Європейська Солідарність".

В коментарі ЦПР Олеся Дерев'янко зазначила, що "тиск на родину  почався, коли чоловік викрив грандіозну схему виведення понад 3 тис га земель з числа комунальної власності Цебриківської селищної ради у  фіктивну  приватну  власність на підставних громадян  у  2019-2023  роках".

За словами жінки, до оборудки причетний посадовець селищної ради, який має родинні та дружні зв'язки з посадовцями правоохоронних органів та суддею Приморського суду. Саме ці зв'язки, за словами дружини депутата, залучили проти її родини викриті Миколою Дерев'янком махінатори задля уникнення відповідальності.

Також Дерев'янко вважає, що слідство є політичним замовленням: "Зрозуміло, що мене багатодітну мати та чоловіка батька п'ятьох дітей дуже легко піддати тиску, особливо, коли чоловік депутат від партії Європейська  солідарність".

Читайте також: Справа одеського посадовця, який роздавав землю на узбережжі: слідство завершено.