Затримали ексдепутата Затоківської сельради: підозрюють у привласненні 15 земельних ділянок

13 липня 2023 р. 16:04

Затримали ексдепутата Затоківської сельради: підозрюють у привласненні 15 земельних ділянок

Фото: СБУ

На Одещині затримали ексдепутата Затоківської селищної ради та трьох його спільників. Їх підозрюють у мільйонних оборудках із курортними землями на узбережжі Чорного моря.

Як повідомляє Служба безпеки України в Одеській області, колишній депутат організував викрадення 15 земельних ділянок на загальну суму 15 млн грн.

Зазначається, що оборудка могла зірвати фортифікаційне укріплення берегової лінії. За матеріалами справи, механізм незаконного відчуження землі полягав у підробці документів.

"Ексдепутат підготував фальшиві документи про нібито рішення двох сільрад щодо передачі у приватну власність 15 земельних ділянок біля морської акваторії. Для підробки документів фігурант залучив місцевого інженера-землевпорядника. Потім ділки передавали фальшиві документи підконтрольним держреєстраторам, які оформлювали землю на підставних осіб для подальшого продажу", - повідомили в СБУ.

Наразі чотирьом особам повідомлено про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);
  • чч. 3, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація, відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом).

Зазначається, що ексдепутат перебуває під вартою. Раніше він вже двічі притягувався до відповідальності за земельні оборудки, а двоє його спільників – за злочини проти власності.

"Після завершення війни спільники планували продати частину земельних ділянок, а частину земель – вилучили у громади на замовлення одного з представників місцевого готельного бізнесу", - уточнюють в прокуратурі.

Під час обшуків силовики знайшли підроблену документацію та печатки. На землю накладено арешт та встановлено заборону на її відчуження.

Також правоохоронці перевіряють причетність депутатів Кароліно-Бугазької сільради та інших службових осіб.

Читайте також: Родичі нардепа Гончаренка: депутату Одеської облради та його дружині висунули нові обвинувачення.