Експрезидент "Мотор Січі" отримав підозру за блокування бойового гелікоптера

28 березня 2023 р. 21:24

Експрезидент "Мотор Січі" отримав підозру за блокування бойового гелікоптера

Фото: Укрінформ

Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили нові факти діяльності президента АТ "Мотор Січ", який підозрюється в роботі на агресора.

За даними СБУ, В'ячеслав Богуслаєв у квітні минулого року отримав замовлення від представників ГУР МО щодо оплатної передачі відомству гелікоптера типу МІ-2 для виконання бойових завдань на фронті.

"Втім очільник навмисно заблокував виконання відповідного державного замовлення. Для цього надав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію на нього. Виконуючи розпорядження високопосадовця, працівники заводу зняли лопоті та вивели з ладу механізми вертольота, які відповідають за роботу несучого гвинта", - зазначили в СБУ.

За даним фактом президенту АТ Мотор Січ додатково повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Р

Раніше компанія Мотор Січ співпрацювала з іранськими компаніями, на які накладені санкції. Одна з них причетна до розробки "Шахедів"

Про це йдеться в розслідуванні "Схем".

Журналісти проаналізували копії документів, які правоохоронці вилучили у президента "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва. Вони визначили три компанії, з якими співпрацювала корпорація:

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (DAMA), інша її ж назва —Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
  • Iran Aircraft Industries (IACI);
  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

"Мотор Січ" продавала компаніям товари подвійного призначення, наприклад, авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють на невеликі транспортні літаки, а також на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, які рф використовує у війні проти України.

Україна проти цих фірм ввела санкції у березні 2023 року, однак ЄС і США запровадили обмеження раніше.

Так, із компанією DAMA українська корпорація співпрацювала через посередництво Білорусі, щоб обійти західні санкції. 

Також "Мотор Січ" листувалася з підсанкційною Iran Aircraft Industries, яка пов’язана з державним військово-промисловим комплексом Ірану. Ця фірма надає послуги з технічного обслуговування та капітального ремонту військових вертольотів і літаків. 

НАЗК називає DAMA підставною компанією, що здійснювала "таємні закупівлі для іранської авіабудівної промисловості" — тобто для Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Згідно з інформацією Управління контролю за іноземними активами США, HESA була залучена до розробки Shahed-136, які росія використовує для атаки по Україні.

Зазначається, що "Мотор Січ" продовжувала співпрацю з іранськими компаніями і після початку повномасштабного вторгнення.

Нещодавно СБУ затримала інженера-конструктора "Мотор Січі", якого завербував кадровий співробітник управління фсб Алтайського краю. Чоловік розвідував місця розташування українських військових об’єктів та правоохоронних органів у Запоріжжі. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

В жовтні 2022 року затримали ексвласника та почесного президента підприємства "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Його підозрюють у незаконному постачанні товарів військового призначення для російської штурмової авіації. 

Також затримали начальника Департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Мотор Січі". Їм оголосили про підозру в колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

На листопаді 2022 року СБУ арештувала все майно Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Зараз "Мотор Січ" перешла у власність держави як військове майно. 

Раніше одеську компанію викрили в постачанні рф сировини для виробництва лазерних прицілів для танків.