Одеську компанію викрили в постачанні рф сировини для виробництва лазерних прицілів для танків

23 березня 2023 р. 17:48

Одеську компанію викрили в постачанні рф сировини для виробництва лазерних прицілів для танків

Фото: СБУ

Компанія продавала інертний газ високої очистки та обладнання для його обробки, які використовуються у військово-промисловому комплексі рф.  

Про це повідомила Служба безпеки України.

Там зазначили, що ці гази потрібні у процесі виготовлення лазерних прицілів для танків рф та високоточних видів озброєння.

"Підприємство – унікальне за своїми спроможностями, оскільки може доводити очистку інертних газів до понад 90%. Для прикладу, на території рф місцеві заводи дають лише 60% очистки. Саме тому ворог намагався зберегти контроль за українською компанією. Для цього у 2022 році фактичні власники установи, які є громадянами рф, формально перепродали її активи кіпрській фірмі та найняли для управління український менеджмент", - пояснили в СБУ.

Для вивезення сировини замовникам до рф у березні минулого року російські бенефіціари зареєстрували афілійовану комерційну структуру на Близькому Сході.

Ця фірма у подальшому закуповувала товар у представників одеського підприємства та переправляла його до росії.

Відбулись обшуки на виробництві, в офісних приміщеннях та у помешканнях фігурантів.

Наразі керівнику українського підприємства повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Раніше було викрито депутата міськради, у якого бізнес працював в Криму за законами рф.

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили депутата Одеської міської ради у веденні бізнесу в тимчасово окупованому Криму за законодавством російської федерації.

Про це повідомляє відомство.

По інформації БЕБ цій особі фактично належить товариство, що займається будівництвом елітної нерухомості. Це підприємство ухилилося від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму понад 7,5 млн грн.

За результатами обшуків у нежитлових, офісних приміщеннях, детективи виявили та вилучили 125 печаток підконтрольних компаній, з них 15 печаток підприємств нерезидентів (2 з яких суб’єкти республіки білорусь). Також вилучено первинні фінансово-господарські документи організації та інших підконтрольних підприємств.

Досудове розслідування у кримінальному проваджені за ознаками ч.3 ст. 212 Кримінального Кодексу України (умисне ухилення від сплати податку на додану вартість, мита, що призвело до фактичного ненадходження до держбюджету коштів) здійснюють детективи Територіального управління БЕБ в Одеській області за процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури.

5 липня 2016 року видання ІзбірКом повідомляло, що дельфінарії мережі "Немо" активно працюють в Криму, незважаючи на анексію.

Тоді депутат Одеської міської ради Андрій Кисловський повідомив ІзбірКому, що роботу вдалося відновити завдяки фахівцям не з України. 

Я не можу зараз нічого коментувати, пов'язаного з дельфінаріями, тому, що я військовослужбовець. Можу сказати тільки, що робота відновлена завдяки російським фахівцям, довго не працювали в Криму, тому, що, оскільки Крим - тимчасово окупована територія, там залишається багато українців, які потребують робочих місцях, вони там працюють, влаштовані, і спільними зусиллями ми зуміли відновити роботу. Україну там дуже сильно блокували поводилися некоректно стосовно українського бізнесу.
Андрій Кисловський.

Раніше ЦПР повідомляв, що Вищий антикорупційний суд за покликом Міністерства юстиції України дозволив конфіскувати квартиру на 175 кв. м та паркомісце в Одесі російського олігарха Михайла Шелкова.

Крім квартири в Одесі були конфісковани склад на 2411 кв. м, комплекс будівель та квартира на 68 кв.м у Нікополі, трактор "Білорусь", причіп, Лексус, чотири автомобілі Мітсубісі Паджеро Спорт, грошові кошти на банківських рахунках та 100% частки у статутному капіталі "ВСМПО Титан Україна".