Розслідувачі показали, як "Мотор Січ" торгувала з компаніями, які розробляють "Шехеди"

25 березня 2023 р. 08:21

Розслідувачі показали, як "Мотор Січ" торгувала з компаніями, які розробляють "Шехеди"

Фото: wikipediа

Українська компанія "Мотор Січ" співпрацювала з іранськими компаніями, на які накладені санкції. Одна з них причетна до розробки "Шахедів"

Про це йдеться в розслідуванні "Схем".

Журналісти проаналізували копії документів, які правоохоронці вилучили у президента "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва. Вони визначили три компанії, з якими співпрацювала корпорація:

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (DAMA), інша її ж назва —Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
  • Iran Aircraft Industries (IACI);
  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

"Мотор Січ" продавала компаніям товари подвійного призначення, наприклад, авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють на невеликі транспортні літаки, а також на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, які рф використовує у війні проти України.

Україна проти цих фірм ввела санкції у березні 2023 року, однак ЄС і США запровадили обмеження раніше.

Так, із компанією DAMA українська корпорація співпрацювала через посередництво Білорусі, щоб обійти західні санкції. 

Також "Мотор Січ" листувалася з підсанкційною Iran Aircraft Industries, яка пов’язана з державним військово-промисловим комплексом Ірану. Ця фірма надає послуги з технічного обслуговування та капітального ремонту військових вертольотів і літаків. 

НАЗК називає DAMA підставною компанією, що здійснювала "таємні закупівлі для іранської авіабудівної промисловості" — тобто для Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Згідно з інформацією Управління контролю за іноземними активами США, HESA була залучена до розробки Shahed-136, які росія використовує для атаки по Україні.

Зазначається, що "Мотор Січ" продовжувала співпрацю з іранськими компаніями і після початку повномасштабного вторгнення.

Нещодавно СБУ затримала інженера-конструктора "Мотор Січі", якого завербував кадровий співробітник управління фсб Алтайського краю. Чоловік розвідував місця розташування українських військових об’єктів та правоохоронних органів у Запоріжжі. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

В жовтні 2022 року затримали ексвласника та почесного президента підприємства "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Його підозрюють у незаконному постачанні товарів військового призначення для російської штурмової авіації. 

Також затримали начальника Департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Мотор Січі". Їм оголосили про підозру в колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

На листопаді 2022 року СБУ арештувала все майно Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Зараз "Мотор Січ" перешла у власність держави як військове майно. 

Раніше одеську компанію викрили в постачанні рф сировини для виробництва лазерних прицілів для танків.

Компанія продавала інертний газ високої очистки та обладнання для його обробки, які використовуються у військово-промисловому комплексі рф, повідимили в СБУ. 

Там зазначили, що ці гази потрібні у процесі виготовлення лазерних прицілів для танків рф та високоточних видів озброєння.

"Підприємство – унікальне за своїми спроможностями, оскільки може доводити очистку інертних газів до понад 90%. Для прикладу, на території рф місцеві заводи дають лише 60% очистки. Саме тому ворог намагався зберегти контроль за українською компанією. Для цього у 2022 році фактичні власники установи, які є громадянами рф, формально перепродали її активи кіпрській фірмі та найняли для управління український менеджмент", - пояснили в СБУ.

Для вивезення сировини замовникам до рф у березні минулого року російські бенефіціари зареєстрували афілійовану комерційну структуру на Близькому Сході.

Ця фірма у подальшому закуповувала товар у представників одеського підприємства та переправляла його до росії.

Наразі керівнику українського підприємства повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Раніше було викрито депутата міськради, у якого бізнес працював в Криму за законами рф.