Халатність ексдиректора Одеського порту коштувала державі майже півтора мільйони

21 вересня 2022 р. 16:40

Халатність ексдиректора Одеського порту коштувала державі майже півтора мільйони

Слідчі поліції Одеси повідомили про підозру у службовій недбалості колишньому директору Державного підприємства "Одеський морський торговельний порт". 

Як повідомили в Одеській обласній прокуратурі, експосадовець не перевірив належним чином на достовірність наданий йому на підпис підрядником акт приймання виконаних будівельних робіт, а саме відповідність обсягу фактично виконаних робіт обсягам зазначених в акті зі встановлення системи пожежної сигналізації в Одеському порту.

Зокрема, роботи з встановлення у складських та виробничих спорудах, АЗС, приміщення насосних з перекачування легкозаймистих та горючих рідин, складів "Червоні Пакгаузи" корпусів №2, №3, №4, №5 системи пожежної сигналізації, системи передачі тривожних сповіщень, системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, системи пожежогасіння, в повному обсязі виконані не були. 

Внаслідок таких халатних дій експосадовця державі завдано шкоди в розмірі 1,3 мільйони гривень.

Відповідний аукціон відбувся 26 березня 2021 року за спрощеною процедурою. Участь в ньому взяли три охочих: товариство з обмеженою відповідальністю "Три. Ка", ТОВ "Багр. Укр" та фізична особа-підприємець Олена Гурнієнко. Власне вона й була обрана переможницею аукціону та з нею уклали угоду. При цьому пропозиція ФОП була дорожча за пропозицію ТОВ "Три. Ка". ТОВ готове було працювати за 4 млн 444,8 тис. грн, а ФОП за 4,5 мільйони. Проте пропозицію ТОВ відхилили. 

"Учасник у складі пропозиції не надав довідку у довільній формі, у якій має бути наведений виконаний підприємством аналогічний договір, а також не надав копію договору, щодо надання аналогічних робіт, та акти виконаних робіт, довідку про вартість виконаних робіт, що суперечить вимогам Замовника. Також учасник не надав кошторисну документацію, яка повинна бути розроблена в ліцензійному програмному комплексі АВК-5, що суперечить вимогам оголошення", - йдеться у протоколі відхилення.

У січні 2022 року прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника директора державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" за фактом службової недбалості

Встановлено, що посадовець Одеського порту, неналежно виконуючи свої службові обов’язки, надав підприємству в користування складські приміщення "Червоних пакгаузів" загальною площею майже 7 тис. м кв., уклавши договір про надання послуг зберігання, тоді як суб’єкт підприємницької діяльності фактично здійснював оренду вказаних приміщень.

Раніше прокуратура Одещини спрямувала в суд справу митника, якого підозрюють у систематичному хабарництві.

Правоохоронці затримали співробітника митниці "на гарячому" під час одержання чергової частини хабаря у січні цього року.