Компанії, яка має відношення до мера Одеси, вирішили сплатити понад 62 мільйони без аукціона

16 квітня 2023 р. 15:36

Компанії, яка має відношення до мера Одеси, вирішили сплатити понад 62 мільйони без аукціона

Фото: Служба автомобільних доріг

Управління капітального будівництва Одеської міської ради планує укласти угоду про першочерговi заходи з капiтального ремонту та стабiлiзацii стану аварiйних дiлянок дамби Хаджибейського лиману із товариством з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой".

Відповідна інформація міститься в системі електронних закупівель Prozorro.

За даними системи, закупівлю проводили як відкриті торги з особливостями й конкурентів компанії не було. 

Тож компанії планують заплатити 62 мільйони 193 тисячі гривень що на 162 тисячі гривень менше очікуваної вартості закупівлі. Зазначимо, що у разі проведення аукціону із конкурентами розмір мінімального кроку пониження ціни планувався у сумі 311 тисяч 775 гривень.

ТОВ "Ростдорстрой", за даними YouControl, засноване компанією на Віргінських островах "Сайдлейк інтернешнл лімітед". Наразі власниками є депутат Одеської міськради Юрій Шумахер - представник партії "Довіряй ділам" мера Одеси Геннадія Труханова та бізнесмен Євген Коновалов

Роботи компанія має завершити до 31 грудня 2024 року.

За процедури "відкриті торги з особливостями", майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Період подання пропозицій - сім календарних днів, період оскарження кваліфікації - п'ять календарних днів. 

Зазначимо, що про дамбу говорять ще з лютого 2020 року. Тоді Труханов заявив, що у разі негоди конструкція може не витримати, після чого вода затопить 23 кв.км міста.

Через рік, в березні це питання знов підняли та назвали найбільш небезпечні ділянки. В Одеській ОДА обіцяли зарезервували у резервному фонді обласного бюджету майже 40 мільйонів гривень.

У серпні Кабмін погодився допомогти з укріпленням Хаджибейської дамби. Для цього Одеська ОДА та Одеська міськрада мали провести технічне обстеження.

9 грудня 2021 року управління капітального будівництва Одеської міської ради вже проводило цю закупівлю з очікуваною вартістю у 27 мільйонів 1,5 тисячі гривень. 

В ньому взяли участь дві компанії: товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Промбудсервіс" та товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой". 

Переможцем визнали останнє, яке згодилось працювати за 26 мільйонів 760 тисяч гривень. Компанія повинна була завершити роботу до 31 грудня 2022 року.

Тоді Одеський міський голова Геннадій Труханов під час апаратної наради в муніципалітеті 20 грудня повідомив, що першочерговi заходи з капiтального ремонту та стабiлiзацiї стану аварiйних дiлянок дамби Хаджибейського лиману оплачуватимуться з державного бюджету. Утім, у листопаді 2022 року угоду розірвали за домовленістю сторін.

Між тим проєкт будівництва павільйонів для проведення в Одесі виставки ЕXPO-2030 передбачає будівництво нової окружної дороги та укріплення й ремонт дамби.

Зазначимо, що з початком повномасштабної агресії російської федерації проведення закупівель в форматі відкритих торгів з особливостями, коли терміни процедур знижені, а в переможців немає конкурентів стали переважати над іншими. 

За даними міністерства економіки, з 14 по 20 грудня 2022 року 306 успішних торгів на Prozorro із 347  були завершені з одним учасником. Тобто майже 90% закупівель за цей період проведені з одним учасником торгів. 

Втім минулого року Кабінет міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону.