Миколаївські правоохоронці розслідують привласнення коштів на підрядах з відновлення

08 червня 2024 р. 10:07

Миколаївські правоохоронці розслідують привласнення коштів на підрядах з відновлення

Фото: brovary.net.ua

У змові заради привласнення коштів підозрюють підрядника, двох чиновниць та підприємцю, яка здійснювала технічний нагляд. Крім того, правоохоронці вважають, що з підрядів, які отримувала фірма-фігурантка справи, відкати у розмірі 30 відсотків отримував сільський голова. 

   Про це розповів з посиланням на судові ухвали Антикорупційний вимір.

Тож, за їх інформацією, правоохоронці розслідують кримінальне провадження, в якому йдеться про вчинення замаху на заволодіння бюджетними коштами службовими особами територіальної громади, що вчинено за попередньою змовою зі службовими особами суб`єкта господарювання. 

Як випливає з судових ухвал, слідчі встановили, що в період 2022-2023 років Шевченківською ОТГ та її структурними підрозділами укладено з ТОВ "Будівельні надійні інвестиції" низку договорів на виконання будівельних (аварійних) робіт об`єктів соціальної сфери, в тому числі освітньої та медичної галузі громади на загальну суму близько 20 млн грн.

Згідно з текстом однієї з судових ухвал, слідчі вважають, що сільський голова усно дав вказівку підприємиці, яка мала здійснювати технічний нагляд та спільно з керівником ТОВ "Будівельні надійні інвестиції" ще до оголошення тендерних процедур розробляла кошториси, вносити недостовірні дані щодо вартості матеріалів і обсягів робіт. 

А вже після укладання угод, проведення робіт та отримання грошей, керівник ТОВ "Будівельні надійні інвестиції", на думку слідчих, використовуючи підконтрольні підприємства, переводив кошти у готівку та передавав Шевченківському сільському голові. Неправомірна вигода, яку за даними слідства отримував сільський голова, складала 30 відсотків від вартості угод.  

Цікаво, що сільський голова згадувався в ухвалі, датованій січнем поточного року. А вже у квітні в одній з судових ухвал зазначено, що привласнити бюджетні кошти вирішив самостійно засновник та керівник ТОВ "Будівельні надійні інвестиції". Для того, щоб досягти своєї мети він, на думку слідчих, змовився з начальницею відділу освіти, молоді та спорту Шевченківської сільської ради та головною бухгалтеркою відділу освіти, молоді та спорту Шевченківської сільської ради. Також до схеми була, на думку правоохоронців, залучена підприємиця, що мала забезпечувати технічний нагляд. І яка, згідно з січневою ухвалою, розробляла підряднику кошториси та отримала від сільського голови усну вказівку завищувати ціни. 

В ухвалі суду від 4 квітня згадується тендер на капітальний ремонт покрівлі учбового корпусу літ.А в селі Шевченкове, по вулиці Центральній,1. Капремонт проводився в рамках ліквідації наслідків надзвичайної ситуації воєнного характеру. Сума угоди склала майже 8 мільйонів гривень. 

Торги провели з другого разу. Слідчі вважають, що чиновники на другі торги склали технічну документацію таким чином, щоб усунути конкурентів ТОВ "Будівельні надійні інвестиції". 


Шкода, яку нанесли місцевому бюджету в результаті змови, на думку слідства, становить 1 315 496,95 гривні. 

Зауважимо, що у кінці березня власника фірми ТОВ "Будівельні надійні інвестиції" відправляли до СІЗО. Також відомо про те, що до СІЗО відправляли одну з підозрюваних жінок, але її випустили під заставу. З ухвали не розуміло, чи мова йде про посадовиць, чи про підприємицю. Щодо підприємиці відомо, зо слідчими клопотали про обмеження її права на здійснення підприємницької діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, строком на один місяць. Суд клопотання задовольняв. 

Цікаво, що сільський голова, який начебто отримував відкат у розмірі 30 відсотків в останніх ухвалах не згадувався. Хоча взимку у нього проводилися обшуки й слідчі вилучали гроші, які вважали відкатом. Суд тоді відмовився накладати арешт на знайдені 14 тисяч доларів. 

За даними аналітичної платформи YouControl, власником і керівником ТОВ "Будівельні надійні інвестиції" є Віталій Ауштоль. Уставний капітал фірми, з якою чиновники уклали угод на понад 28 мільйонів гривень – 1 тисяча гривень. 

Технічний нагляд у період проведення капремонту покрівлі за адресою, за якою проводилися роботи, ймовірно здійснювала Тетяна Володкович

З нею чиновники вцілому уклали 78 угод на суму близько 2,74 мільйона гривень.

Читайте також: Посадовець військової частини на Одещині відповідатиме за привласнення бухгалтером понад 4 мільйонів

Олеся Ланцман