Митники Одещини з початку року зафіксували порушення митних правил на понад 6 мільярдів

10 серпня 2024 р. 14:16

Митники Одещини з початку року зафіксували порушення митних правил на понад 6 мільярдів

Фото: Odesa.online

Одеська митниця за сім місяців 2024 року виявила порушення митних правил на 6,3 мільярда гривень. 

Як повідомили у пресслужбі Одеської митниці, зокрема протягом січня-липня 2024 року Одеською митницею виявлено 801 порушення митних правил.

Читайте також: Економні та не дуже: за якими цінами закуповують держустанови "мавіки" на півдні.

Вартісний показник збільшився у два рази порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

У 300 справах про порушення митних правил тимчасово вилучено предмети правопорушень на суму 13,5 мільйона гривень.

Зокрема:

  • промислові товари — на суму 12,4 мільйона гривень;
  • продовольчі товари — на суму 1,6 мільйона гривень;
  • транспортні засоби — на суму 460 тисяч гривень.

У 435 справах про порушення митних правил, у тому числі заведених у попередні періоду, митницею застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 6,3 мільйона гривень, з яких стягнуто до Держбюджету 2,4 мільйона гривень.

На розгляд до суду митницею передано 540 справ про порушення митних правил на суму 6,2 мільярда гривень. За результатами розгляду справ судами, у тому числі заведених у попередніх періодах, накладені стягнення тобто конфіскація та штрафи на суму 84,7 мільйона гривень.

За 42 справами про порушення митних правил щодо незаконного переміщення іноземної валюти до держбюджету сплачено майже 3 гривень валюти.

Детективи Бюро економічної безпеки спільно з прокурорами Офісу Генерального прокурора повідомили, що викрили чинних та колишніх службових осіб Одеської митниці у зловживанні службовим становищем, що надало змогу компанії-експортеру соняшникових культур ухилитись від сплати податків. Завдані державі збитки склали понад 13 мільйонів гривень. П'ятьом учасникам схеми повідомили про підозру. 

 В січні 2023 року співробітники Бюро економічної безпеки спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах "Чорноморськ-порт", "Південний порт", "Одеса-порт" ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. 

Читайте також: Не скандал Міноборони, але: по якій ціні закупали яйця бюджетні установи Півдня.

Кирило Бойко