На Одещині прикордонник заробляв на переправлянні чоловіків до Молдови, - ДБР

04 липня 2024 р. 19:23

На Одещині прикордонник заробляв на переправлянні чоловіків до Молдови, - ДБР

Фото: ДБР

Заступнику начальника відділу одного з правоохоронних органів повідомили про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

Як повідомляє Держбюро розслідувань, він організував канал переправлення військовозобов’язаних чоловіків поза пунктами пропуску. Посадовець залучив трьох цивільних, які займались пошуком охочих за гроші незаконно покинути країну.

За версією слідства, прикордонник планував маршрути та час перетину кордону поза межами пунктів пропуску та оминаючи прикордонні наряди. Чоловіків вивозили з України власним транспортом. За свої послуги брали 6-10 тис. доларів з особи.

За даними слідства, група встигла заробити щонайменше на 9 чоловіках.

Посадовця підозрюють у організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Санкція статті передбачає покарання до 9 років позбавлення волі.

Наразі ДБР встановлює повне коло причетних. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру цивільним спільникам прикордонника.

Раніше на Одещині затримали правоохоронця, який незаконно переправляв військовозобов’язаних через кордон. За даними слідства, поліцейський сектору реагування патрульної поліції одного з райуправлінь поліції Одещини налагодив схему незаконного переправлення через кордон України у бік Молдови чоловіків призивного віку. 

Правоохоронець разом зі спільником знаходили охочих та організовували їх піше переміщення через держкордон поза межами офіційного пункту пропуску на території Ізмаїльщини. Квиток на "таксі" до пішого переходу коштував клієнтам від 2 до 6 тисяч доларів США з особи.  

Поліцейського затримали після передачі йому через посередника 2 тисяч доларів США. Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави. Поліцейського відсторонено від займаної посади. 

Раніше правоохоронці викрили корупційну схему 47-річного військовослужбовця, який обіцяв "клієнтам" за 900 доларів організувати непридатність до військової служби та виключити з військового обліку, а за 3 тисячі гривень – незаповнені повістки про виклик із гербовою печаткою та підписами посадових осіб ТЦК та СП.

Раніше працівники ДБР завершили розслідування стосовно співробітника Роздільнянського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Одеської області та правоохоронця, яких підозрюють у допомозі тим, хто уникає мобілізації.

Ната Чернецька