На Одещині судитимуть посадовця ТЦК та правоохоронця, яких звинувачують у торгівлі "білими квитками"

28 березня 2024 р. 14:24

На Одещині судитимуть посадовця ТЦК та правоохоронця, яких звинувачують у торгівлі "білими квитками"

Фото: ДБР

Працівники ДБР завершили розслідування стосовно співробітника Роздільнянського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Одеської області та правоохоронця, яких підозрюють у допомозі ухилянтам.

Обвинувальний акт направлено до суду, повідомили у Державному бюро розслідувань.

Там стверджують, що працівник військкомату через свого знайомого правоохоронця запропонував військовозобов’язаному чоловіку "допомогти" у видачі документів про непридатність до служби.

"Він навіть надав вибір: оформити непридатність через одруження з жінкою з інвалідністю, або обмеження за станом здоров’я", - зазначають слідчі.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

У лютому 2024 року працівники ДБР затримали підозрюваних під час отримання 7 тис. доларів США.

Фігуранти відсторонені від посад, вони обвинувачуються в одержанні неправомірної вигоди, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

Раніше суддю з Одещини, якого звинуватили в допомозі ухилянтам, відсторонили ще на місяць. Як повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, строк відсторонення – до 09.04.2024, в межах строку досудового розслідування. Зазначимо, що ВРП дала згоду на відсторонення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександра Боярського.

Раніше ВАКС взяв його під варту з альтернативою внесення застави 1 059 800 грн, яку за нього внесли.

За інформацією САП, суддя одержав 1500 доларів за обіцянку ухвалити рішення щодо встановлення місце проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби батько дитини використовував таке рішення для уникнення мобілізації та як підставу для виїзду з нею за кордон. За даними слідства, механізм діяв із середини квітня 2022 року. За цей період оформлено понад 1000 рішень на користь військовозобов'язаних.

"Схема полягала у тому, що за неправомірну вигоду у суді приймалися рішення, які фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками. Це давало право призовникам ухилитися від мобілізації. Для реалізації схеми фігуранти залучили адвоката, який займався пошуком клієнтів, а також виступав у ролі посередника для зустрічі з ними та передачі неправомірної вигоди", - зазначали детективи.

Ната Чернецька