На Одещині викрили правоохоронців, які займались вимаганням та крадіжками

15 березня 2023 р. 13:40

На Одещині викрили правоохоронців, які займались вимаганням та крадіжками

Фото: ДБР

Викрито правоохоронців, які вистежували торгівців наркотиками й, замість затримання, забирали у них гроші.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Незаконну схему заробітку організували двоє чинних та один колишній правоохоронці.
За даними слідства, грабунком та вимаганням ділки "заробили" щонайменше 4,6 млн грн.

Правоохоронці, які товаришували з керівником та працівником одного з одеських поштових відділень, отримували від них "наведення" щодо клієнтів, які можуть отримувати у поштових відправленнях наркотики. Після отримання посилки громадянина на виході вже чекали правоохоронці.

Погрожуючи притягненням до кримінальної відповідальності за зберігання та збут наркотичних речовин, "ділки в погонах" вимагали із затриманих гроші. "Розв'язання питання" коштувало до десяти тисяч доларів США.

У деяких випадках жертвами фігурантів були особи, які отримували в посилках не наркотики, а звичайні електронні сигарети. Проте правоохоронці погрожували їм тим, що все одно зможуть організувати їх покарання за розповсюдження наркотиків.

Також, інколи правоохоронці "вели" людину з посилкою до її оселі, де проводили незаконний обшук та крім хабаря забирали гроші. Так в одному з епізодів, крім "відкупних" у десять тисяч доларів США, вони викрали у чоловіка ще й 100 тисяч доларів США.

Правоохоронцям та їх спільнику повідомлено про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 1 ст. 146-1, ч. 2 ст. 162, ч. 5 ст. 185 Крадіжка, ч. 4 ст. 189 КК У, ч. 3 ст. 368 КК України) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави та з відстороненням від посад.

За скоєне їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Одеська обласна прокуратура.

Раніше підозрюваний у заволодінні коштами місцевого бюджету намагався підкупити слідчого поліції за уникнення кримінальної відповідальності. Аби уникнути правосуддя, він запропонував правоохоронцю 150 тисяч гривень, але натомість отримав ще одну підозру.

Про це повідомили пресслужби Миколаївської обласної прокуратури та ГУ Нацполіції.

Фігурант справи — керівник підприємства. Він запропонував керівнику слідчого відділення поліції 150 тисяч гривень за неповідомлення йому про підозру та закриття кримінального провадження, яке було розпочате за ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Слідчі повідомили про підозру фігуранту за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України — пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище.

Підозрюваному загрожує до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна або без такої. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Заходи з викриття правопорушення проводилися Слідчим управлінням ГУ Нацполіції в Миколаївській області та Миколаївським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Раніше детективи Бюро економічної безпеки викрили депутата Одеської міської ради у веденні бізнесу в тимчасово окупованому Криму за законодавством російської федерації. За інформацією БЕБ, цій особі фактично належить товариство, що займається будівництвом елітної нерухомості. Це підприємство ухилилося від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму понад 7,5 мільйонів гривень.

20 лютого голова Херсонської ОВА Олександр Прокурдін повідомив, що у процесі аудиту департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Херсонської ОВА були виявлені порушення. Йдеться про закупівлю зимової форми для бійців територіальної оборони. За словами голови ОВА, 16 лютого всі матеріали по цій справі передали правоохоронцям.