Резніков прокоментував скандал щодо завищених цін в Міноборони

23 січня 2023 р. 17:10

Резніков прокоментував скандал щодо завищених цін в Міноборони

Фото: slovoidilo.ua

Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував інформацію видання "Дзеркало тижня" щодо завищених цін при підписанні угоди на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Зокрема, Олексій Резніков наголосив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів. Оборонне відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі.

Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця. Цей раціон має чіткі критерії щодо калорійності та інших параметрів. Постачальники гарантують забезпечення добового раціону за певну суму.

Минулого року ця сума складала 120 грн на військовослужбовця за добу. Цього року ми отримали пропозиції постачальників у діапазоні від 151 до 162 грн на добу.

Міністр оборони підкреслив, що номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%. Але цей показник менше рівня інфляції, яка за рік склала 26,6%.

Окрему увагу викликає пояснення міністра щодо цін на яйця для військовослужбовців.

Поясню на яйцях.
Коли народні депутати будуть порівнювати ціни на курячі яйця у контрактах з різними постачальниками, вони побачать, що у 7 постачальників ціна коливається у діапазоні між 80 грн до 90,6 грн за десяток. Порівняйте з ціною у супермаркетах зараз. Підкреслю – це стала ціна на весь 2023 рік з умовою доставлення у Львів чи під Бахмут.
Лише в документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 грн за штуку. На чому збудували теорію змови.
Насправді це – звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник.
Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки.
Міністр оборони України Олексій Резніков

Нагадаємо, що у матеріалі "Дзеркало тижня" "Тилові пацюки Міноборони під час війни "пиляють" на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя" йшлося, що Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку.
Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн. Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80 грн.

Вже після відповіді міністра видання в матеріалі ""Інформаційна атака під надуманим приводом": Резніков спробував виправдатися через скандал із закупівлею харчування для військових" пише:

Ми з наївністю вважали, що увесь негатив, пов'язаний із підписанням цього договору – відповідальність його підписанта пана Хмельницького. Судячи із пояснень міністра Резнікова, зрозуміло що він «в темі». Наскільки він ще й "на паях", хай визначають правоохоронні органи, які буквально переповнені інформацією про корупцію в оборонному відомстві, але ніяк не отримають відмашку, на її "реалізацію". Юрист Резніков, так добре знайомий із контрактом і такий свідомий щодо шкоди монополій, так і не пояснив, чому ж договір підписано із компанією-посередником, а не прямими постачальниками. Міністр запевняє, що угода досі не зареєстрована у Держказначействі, а у частинах на 23 січня все ще тривають звірки та аудити. Солдати весь цей час не їдять? Чи їдять за розцінками цієї угоди? Яким чином "яйцева" помилка пояснює перевищення ціни вдвічі за іншими категоріями товарів також не зрозуміло. І чому постачальник у вранішньому спростуванні про цю помилку взагалі не згадав? Чому міністерство не реагувало за будь-які спроби редакції отримати коментарі та позицію відомства до публікації, а зараз, підтвердивши та документ, і ціни у ньому, міністр продовжує говорити про "штучну інформаційну атаку під вигаданим приводом". Питань ще більше, ніж було. Коротше, на яйцях не треба пояснювати, як пожартував пан міністр, за яйця треба знімати.
"Дзеркало тижня"

10 січня Інтент повідомляв, що приватне підприємство "Раціон груп" планує укласти ще одну угоду з надання харчування школярам із Центром фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти в Одесі. Як зазначається в інформації системи Prozorro, цього разу йдеться про Малиновський район. Закупівля із очікуваною вартістю у 24 мільйони 452,5 тисячі гривень відбулася 10 січня.

9 січня стало відомо, що за поданням Служби безпеки, арештовано майно Дмитра Табачника, колишнього міністра освіти та науки часів Януковича. У листопаді 2022 року йому було повідомлено про підозру у державній зраді. Сума арештованого майна - 2 мільйони доларів. 

5 січня суд обрав заступнику голови Одеської обласної військової адміністрації Олегу Муратову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.