Оновлено! В Українській правді заявили, що військкоми на Одещині затримали їхнього журналіста: що відбувалося далі

27 травня 2024 р. 17:07

В Українській правді заявили, що військкоми на Одещині затримали їхнього журналіста: що відбувалося далі

Фото: Facebook

Співробітники територіального центру комплектування міста Білгород-Дністровський Одеської області вже близько доби утримують головного редактора "Економічної правди" Дмитра Дєнкова, не даючи йому змоги вийти на зв'язок з рідними.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на редакторку видання Севгіль Мусаєву.

"За нашими даними, Дмитра затримали, забрали телефон та усі засоби зв’язку. Близько доби ми не знали, де він перебуває, бо він не виходив на зв’язок. Тільки після того, як батьки подали заяву в поліцію на розшук, з’ясувалося, що Дмитро перебуває в ТЦК Білгород-Дністровського", - повідомила журналістка.

В коментарі Інституту масової інформації Мусаєва уточнила, що Дмитро їхав до батьків. Дорогою представники ТЦК затримали його, забрали телефон та комп’ютер.

ЦПР намагається зв'язатися з Одеським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, але там поки що не реагують. Також немає інформації на офіційній Facebook-сторінці Білгород-Дністровського РТЦК та СП. Сам відділ знаходиться в Білгород-Дністровську, вул. Першотравнева.

Оновлено

Згодом Дєнков повідомив, що з ним "все гаразд". 

"Ми порозумілись з Білгород-Дністровським ТЦК і я незабаром долучусь до підрозділу, до якого хотів ще до цього інциденту. Незабаром розповім. Це кращий для мене варіант", - написав на сторінці Facebook журналіст.

Після чого в Одеському ТЦК повідомили, що журналіста затримали прикордонники на транзитній ділянці, які передали його військкомам: "підстави для переміщення транзитною ділянкою з режимними обмеженнями не були підтверджені документально, як і підстави для невчасного оновлення облікових даних".

Також там зазначили, що "враховуючи розбіжності, щодо ситуації, які виникли в публічній площині, питання перебуває на контролі керівництва Одеського ТЦК".

У відповідь на цей допис редакторка УП Севгіль Мусаєва заявила, що Дєнков оновив свої дані в Резерв+ у перший же день після запуску застосунку. "І коли на сторінці Оперативного командування "Південь" в фейсбуці з’являється допис про те, що "зазначений громадянин довгий час не оновлював облікові дані", це, м'яко кажучи, неправда", - написала Мусаєва.

За її словами, журналіст вже обговорював можливість піти служити, в редакції вирішили, що він мобілізується після проведення банківського форуму в кінці червня.

"Дмитро не виходив на зв’язок з вечора неділі. І це, звісно, стало великим стресом для всіх – батьків, які чекали на сина, дружини та колег. Це правопорушення – позбавляти людину можливості зв’язатися з рідними та попередити їх. Моя особиста думка — це абсолютна ганебна практика, яка має припинитися негайно і яка ще більше лякає людей та руйнує довіру та повагу до ТЦК та держави загалом. Такі випадки точно не сприяють мотивації людей долучатися до захисту держави та грають на руку ворогу", - заявила Мусаєва. 

Дєнков працює в "Українській правді" з 2008 року. Став редактором сайту "Економічна правда" у 2015 році. Родом з Ізмаїла.

Раніше у розслідуванні Української правди "Батальйон Іспанія" повідомлялося, що родина тодішнього начальника одеського обласного військкомату Євгена Борисова під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів. Зараз правоохоронці завершили розслідування та скерували до суду справу Борисова за фактами незаконного збагачення.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Ната Чернецька