Одеські муніципальні тепловики повинні повернути державі 51 мільйон

26 вересня 2023 р. 16:02

Одеські муніципальні тепловики повинні повернути державі 51 мільйон

Ганна Позднякова. Фото: КП "ТМО"

На комісії з питань бюджету обговорювалось питання від одеських тепловиків, які запросили у депутатів 90 млн грн, з яких 51 млн грн на стягнення з КП "Теплопостачання міста Одеси" (ТМО) до загального фонду бюджету та 38,9 млн млн для оплати заборгованості за газ, що виникає через дефіцит обігових коштів.

Як повідомила директорка ТМО Ганна Позднякова, ще у 2012 році місто отримала субвенцію (грошова допомога місцевим бюджетам від держави) на компенсацію різниці в тарифах. У 2015 році державна фінансова інспекція в Одеській області під час перевірки знайшла порушення у нецільовому використанні коштів та звернулася до суду про стягнення до загального фонду державного бюджету коштів в сумі 51 млн 64 тисячі 610 грн.

"КП "ТМО" відзвітувало, що підтверджує лист Міністерства регіонального розвитку, що субвенція була використана правильно. Угоду про взаємозалік брали участь шість сторін, в том числі казначейська служба і ОДА. У всіх не було претензій, але ми такий прецедент маємо", - зазначила вона.

Ганна Позднякова додала, що у підприємства немає коштів, відповідно КП звернулося до депутатів. Якщо місто не надасть кошти, то справу передадуть виконавчій службі та буде нараховано ще 5 млн грн.

Читайте також: Годувати пацієнтів шести одеських медзакладів довірили фірмі, де працювали посадовці

У самому судовому рішенні державна фінінспекція зазначила, що отримувачем бюджетних коштів використано частину субвенції загального фонду державного бюджету у вищевказаному розмірі не на погашення кредиторської заборгованості за спожитий природний газ, як того вимагає мета субвенції, а на погашення покупної теплової енергії Одеській ТЕЦ.

У службі вважають, що Одеська ТЕЦ безпосередньо теплову енергію населенню не постачає, однак бюджетні кошти загального фонду субвенції було перераховано Головним фінансовим управлінням ОДА напряму ПАТ "Одеська ТЕЦ".

Водночас, як підкреслила директорка департаменту фінансів Світлана Бедрега, наразі в бюджеті коштів немає. Тому фактичне виділення коштів перенесли на наступну сесію, яку планують у кінці жовтня.

Читайте також: Одеська обласна рада у 2023 році витратить 40 мільйонів на зарплатню та 11 мільйонів на премії

"15 жовтня ми заплатимо черговий транш по гарантії кредиту світового банку. Ми вважаємо, що з тих коштів дамо 51 мільйон", - зазначила вона.

Тож депутати проголосували за рішення про виділення коштів, а у бюджеті строку затвердять на наступній сесії.

Олеся Калайтович