Одеських лікарок звинувачують у фейкових прийомах пацієнтів

11 липня 2024 р. 11:04

Одеських лікарок звинувачують у фейкових прийомах пацієнтів

Фотоколаж: ІМІ

Дерматовенерологу, невропатологу, офтальмологу та терапевту комунальної медичної установи в Одесі повідомили про підозру в несанкціонованій зміні інформації (ч. 1 ст. 362 Кримінального кодексу України).

В Нацполіції вважають, що використовуючи службові комп’ютери та персональні ключі доступу до бази даних ЕСОЗ, лікарки вносили до неї недостовірні відомості щодо нібито проведених оглядів пацієнтів, які насправді за отриманням медичної допомоги до них не звертались.

"Вибір щодо даних того чи іншого "відвідувача" здійснювався рандомно зі списку людей, які колись проходили лікування та історії захворювань яких зберігалися у системах охорони здоров’я. Дві лікарки вдалися до системних маніпуляцій, навіть не перевіривши, що уявні пацієнти померли – один за місяць, а інший за кілька днів до дати "прийому" у медичній установі. І хоча громадянам не надавались лікарські послуги, вони оплачувалися державою", - зазначили правоохоронці.

Раніше одеських медиків звинуватили в оформленні фіктивних документів про непридатність до служби. Завідувачка одеської амбулаторії, лікар та дві медичні сестри підозрюються в торгівлі фіктивними довідками про непридатність до служби за станом здоров’я військовозобов’язаних. Наразі задокументовано "оформлення інвалідності" 20 громадянам. Усім чотирьом медпрацівникам повідомили про підозру у підробці документів і перешкоджанні діяльності Збройних Сил України, вчиненні в складі організованої злочинної групи (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України), а організаторці схеми — ще у службовому підроблені (ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Ната Чернецька