Одеській компанії без аукціону віддали право підготувати будівництво меморіального кладовища на Київщині

09 квітня 2024 р. 14:06

Одеській компанії без аукціону віддали право підготувати будівництво меморіального кладовища на Київщині

Ескіз проєкту Національного військового меморіального кладовища. Фото: Ти Київ

Державна установа Національне військове меморіальне кладовище уклало угоду з товариством з обмеженою відповідальністю "Автоспецюг" про роботи на підготовчий період на будівництві Національного військового меморіального кладовища у Фастівському районі Київської області, в межах Гатненської територіальної громади.

Про це повідомляється в системі електронних закупівель Prozorro.

Закупівлю провели без використання електронної системи й конкурентів в ТОВ не було. Таким чином компанія має отримати 1 мільйон 429,4 тисячі гривень й виконати замовлення до 31 грудня 2024 року.

За даними сервісу YouControl, ТОВ "Автоспецюг" зареєстроване у 2020 році в Одесі. Власник — Олександр Пітель. Торік Автоспецюг брав участь у тендері Управління капітального будівництва Житомирської міської ради щодо демонтажу зруйнованого російською ракетою ліцею №25 очікуваною вартістю 18,60 млн грн. Однак всіх учасників відхилили, а тендер скасували.

Зазначимо, що 5 квітня мешканці села Мархалівка протестували проти будівництва кладовища, заявляючи, що це нібито спричинить забруднення ґрунтових вод та знищення лісу. Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький заперечив аргументи проти зведення військового кладовища, він запевнив, що проєкт не знищить смарагдову мережу.

Нагадаємо, в Україні тривалий час не могли визначитись з локацією Національного військового меморіального кладовища. У березні 2024 погодили локацію – біля Південного кладовища у Гатненській громаді на Київщині.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що кладовище передбачає цілий комплекс споруд і площ. Це, зокрема, саме військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс. Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс. Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.

У 2024 році на будівництво і функціонування кладовища виділили 515 мільйонів гривень.

Кирило Бойко