Офіс генпрокурора зафіксував випадки ручного регулювання експорту зерна на Одещині

14 листопада 2022 р. 10:07

Офіс генпрокурора зафіксував випадки ручного регулювання експорту зерна на Одещині

Фото: Інтент

Генеральний прокурор України Андрій Костін під час візиту в Одеську область заявив, що в регіоні продовжує існувати практика зловживання впливом посадовцями органів виконавчої влади щодо ручного лобіювання інтересів окремих бізнес-структур.

Як зазначив генеральний прокурор, це створює нерівні умови для роботи бізнесу та призводить до монопольного використання бюджетних асигнувань окремими особами.

Є випадки ручного регулювання експорту зерна. 

В якості прикладу Андрій Костін навів справу керівництва Держспоживслужби в Одеській області, яке, за даними прокуратури, погодило безперешкодну роботу окремих комерційних підприємств, які надають консультаційні та фумігаційні послуги експортерам зернових культур та виступають посередниками при одержанні неправомірної вигоди.

Втім, генпрокурор стверджує, що правоохоронці майже припинили безпідставне втручання з боку посадовців у роботу підприємців, що займаються експортом зерна та отримання неправомірної вигоду шляхом блокування їхньої роботи.

"Завдяки припиненню такого втручання, до державного бюджету надійшли майже 100 мільйонів гривень податків", - наголосив Андрій Костін. 

Також генпрокурор повідомив про наявність в Одеській області випадків розкрадання бюджетних коштів та незабезпечення виконання бюджетних програм. 

Раніше працівники Державного бюро розслідувань завершили та скерували в суд обвинувальний акт стосовно начальника митного посту "Рені" Одеської митниці, якого обвинувачують у систематичному хабарництві.

У серпні прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно головного державного інспектора одного з управлінь Одеської митниці за фактом вимагання та одержання 2,6 тисяч доларів США неправомірної вигоди.