Підрядника для капремонту одеського онкоцентру за понад 20 мільйонів обрали без аукціону

27 березня 2024 р. 14:23

Підрядника для капремонту одеського онкоцентру за понад 20 мільйонів обрали без аукціону

Фото: ЦПР

Комунальне некомерційне підприємство "Одеський регіональний клінічний протипухлинний центр" Одеської обласної ради" провело закупівлю для обрання підрядника, якому заплатять за капітальний ремонт частини спеціалізованих приміщень для проведення дистанційної променевої терапії.

Про це повідомляється в системі електронних закупівель Prozorro.

Йдеться про приміщення для проведення дистанційної променевої терапії, розташоване в радіологічному корпусі з метою встановлення медичного лінійного прискорювача з енергією 6 МеВ.

Закупівлю провели у форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в потенційного підрядника не було. Єдиним учасником було товариство з обмеженою відповідальністю "Євроспецмонтаж", яке готово зробити ремонт за 20 мільйонів  984,3 тисячі гривень.

За даними сервісу YouControl, товариство з обмеженою відповідальністю "Євроспецмонтаж" зареєстроване в Одесі у 2018 році. Власниця — маріуполька Вікторія Левашина.

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги. З початком повномасштабної агресії російської федерації проведення закупівель в форматі відкритих торгів з особливостями, коли терміни процедур знижені, а в переможців немає конкурентів стали переважати над іншими. Тож позаминулого року Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. Уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону.

Нагадаємо одеський онкодиспансер продовжує конфліктувати зі своїм ексдиректором. Судді Приморського районного суду Одеси відмовилися задовольнити клопотання чинного керівництва протипухлинного центру щодо припинення провадження за позовом колишнього директора центра В'ячеслава Полясного

Експосадовець вимагає визнати незаконним та скасувати рішення Одеської обласної ради про своє звільнення та, відповідно, поновлення на посаді. 

Читайте наше розслідування: Одеський онкодиспансер: чому медцентр звинувачують у розкраданні мільйонів

Річ у тому, що робочою групою облради, яка перевіряла протипухлинний центр, було виявлено багато порушень. Це:

  • завищені ціни на КТ-дослідження;
  • незаконне нарахування працівникам підприємства премії до Різдва Христового у 2022 році на суму понад 2 млн грн;
  • недоотримання хворими у 2021 році лікувального харчування на суму майже 2 млн грн та майже 6 млн грн у 2022 році;
  • завищення вартості виконаних робіт з капітального та поточного ремонту на суму майже 2 млн грн. 

За даними фактами триває низка досудових розслідувань. Але Полясний не визнає себе винним та подав в суд. Чоловік наразі знаходиться на службі у Збройних силах України, за документами його звільнять на наступний день після демобілізації. 

Зазначимо, що після звільнення облрадою Полясного, посаду керівника онкоцентру зайняв Олександр Михайленко. Але згодом його звільнив голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер через сумнівний тендер щодо придбання томографа та призначив Ольгу Покитко.

Також торік Одеська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовими особами КНП "Одеський регіональний клінічний протипухлинний центр" разом зі службовими особами структурних підрозділів Одеської обласної ради службовим становищем на користь третіх осіб під час передачі в оренду нерухомого майна КНП за заниженою вартістю, що спричинило тяжкі наслідки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Кирило Бойко