Позачергова сесія Одеської міськради: 52 мільйони на відновлення будинків, більше грошей на ліфти та мобілізованим

16 січня 2024 р. 15:01

Позачергова сесія Одеської міськради: 52 мільйони на відновлення будинків, більше грошей на ліфти та мобілізованим

Фото: Інтент, Наталя Довбиш

Позачергова сесія Одеської міської ради призначена на 17 січня. Користуючись статусом позачерговості більшість проєктів рішень не надані навіть депутатам. Громадськість має також дізнаватися в останній момент. Поки що відомо, що головна мета виділення 52 мільйонів на відновлення будинків, а також зміни у програми допомоги мобілізованим.

Всі подробиці знає кореспондентка ЦПР.

52 млн на відновлення будинку

З бюджету міста планують виділяти 52,254 мільйона гривень на відновлення будинків (всього зараз в програмі ЖКГ пропонується запланувати 100 млн грн). Зараз йдеться про ті будинки, де є необхідні звіти. Серед них — багатоповерхівка на вулиці Середній, в яку 29 грудня влучила ракета. Тут потрібні термінові протиаварійні роботи.

Раніше кошти запланували на відновлення житлових будинків на Військовому узвозі, вулицях Висоцького, 10, Канатній, 1, Аполлона Скальковського, 8.

Додали до списку будинки на Академіка Заболотного, 54 (постраждав 1 січня від обстрілу) та Середній, 24. На останній передбачено 35 мільйонів, але, як уточнила віцемер Світлана Бедрега, ця сума орієнтовна і може в майбутньому збільшитись, адже всі необхідні проєктні роботи не проведено.

До переліку потрапили також будинки по вулицях Пішеніна, Картамишевська та Тираспольське шосе.

Крім цього, у програму благоустрою додали 6 млн грн БТІ на видачу довідок про підтвердження правовласності та техпаспортів для отримання допомоги по Є-відновленню.

Читайте також: Забудова в центрі Одеси та бюджетний переворот: нові подробиці XXV сесії міської ради

Мобілізованим виділять допомогу

Якщо раніше в мерії розкручували інформаційні кампанії з допомоги пенсіонерам, то зараз — про надання одноразової грошової допомоги мобілізованим. Додатково пропонують виділити 5 млн грн, щоб по 20 тисяч гривень отримали не лише мобілізовані, а й ті, хто уклав контракт. Виплати будуть тільки з 1 січня 2024 року.

139 млн на ліфти

А ось головне, про що казали депутати останній рік сталося, – місто заклало 139 млн грн на ремонт ліфтів. До запланованих раніше 55 млн 282,5 тис. грн додали ще 83 млн 717,5 тис. грн.

Збільшення орієнтовного обсягу фінансування заходу пов’язано  з тим, що у 2023 році  були виконані роботи із розробки проєктної документації для капітального ремонту ліфтів, але оголошені торги для виконання зазначених робіт провалили. Ремонту підлягають 91 ліфт.

Зазначимо, що на сесіях міської ради неодноразово зауважували, що конкурси були проведені вкрай запізно для своєчасного виконання робіт у 2023 році. Станом на жовтень 2023 року не було відремонтовано жодного ліфта, хоча на цей напрямок було виділено 151 млн грн.

Читайте також: Труханову приготуватись: через 2,5 роки справу "Краяну" почали розглядати по суті

Олеся Калайтович