Труханову приготуватись: через 2,5 роки справу "Краяну" почали розглядати по суті

10 січня 2024 р. 14:38

Труханову приготуватись: через 2,5 роки справу "Краяну" почали розглядати по суті

Фото: Катерина Петренко

10 січня у Вищому антикорупційному суді відбулось засідання у справі одеського "Краяну" за обвинуваченням Одеського міського голови та інших осіб.

Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Підготовче засідання тривало 2,5 роки. Зараз справу почали розглядати по суті. У судовому засіданні прокурор САП оголосила короткий виклад обвинувального акту.

Наступне засідання, на якому заплановано виступи сторін зі вступними промовами, призначено на 17 січня. 


Інфографіка: НАБУ

Одеський міський голова та інші особи обвинувачуються у заволодінні коштами бюджету у сумі понад 92 млн грн внаслідок реалізації схеми придбання у комунальну власність приміщення адміністративного корпусу колишнього заводу Краян за вдвічі завищеною ціною. Крім Труханова обвинуваченими є його заступник Павло Вугельман, посадовці та депутати міськради, а також приватні особи.

З жовтня 2018 року ця справа розглядалась в Малиновському районному суді Одеси.

4 липня 2019 року суд оголосив виправдувальний вирок Одеському міському голові та іншим особам.

11 лютого 2021 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційні скарги прокурорів САП щодо скасування виправдувального вироку та скерування справи на новий розгляд до Вищого антикорупційного суду.

Згодом засідання Вищого антикорупційного суду України не відбувалося через відсутність як адвокатів, так і самих обвинувачених. Суд застосовував штрафи та звертався до дисциплінарних органів.

21 вересня 2023 року вказану справу було призначено до розгляду.

Нагадаємо, прокурори САП під час першого розгляду справи в Малиновському суді просили ув'язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, його заступника Павла Вугельмана — на 11 років, колишнього голову постійної комісії з комунальної власності Василя Шкрябая, колишнього директора департаменту комунальної власності Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова – на 10 років. Директору компанії ТОВ "Девелопмент еліт", яка продавала будівлю заводу Одеській міськраді, Петрові Загодіренку прокурор просить 10 років, а директору ТОВ Valton Group та адвокату Ігореві Кравченку – 11 років. 

Крім того, у січні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у справі "Краяну" ще чотирьом громадянам, які, за версією слідства, є пособниками та організаторами. Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко та колишній народний депутат Олександр Дубовий, а також колишня помічниця міського голови Одеси в часи, коли він був народним депутатом, Альона ПоповаЗазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук, а справа щодо трьох нових фігурантів слухається окремо іншою судовою колегією і також гальмує у ВАКС на підготовчій стадії через обвинувачених та їхній захист.