В одеській мерії хочуть зберегти повноваження Управління капітального будівництва, щоб проводити мільярдні капремонти

24 листопада 2023 р. 16:56

В одеській мерії хочуть зберегти повноваження Управління капітального будівництва, щоб  проводити мільярдні капремонти

Посадовцю Одеської міської ради повідомили про підозру в розтраті понад 2 млн грн при закупівлі генераторів кисню. Фото: Нацполіція.

Новий закон "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому" фактично позбавив Управління капітального будівництва здійснення права на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію та капітальний ремонт будівель та споруд комунальної власності в Одесі. Про це йдеться в проєкті рішення одеської мерії про делегування Управлінню капітального будівництва повноважень замовника проєктування та будівництва будівель та споруд комунальної власності та надання згоди на проведення відповідних робіт.

Одеська мерія не вважає за потрібне відмовлятися від звичної схеми організації робіт через підряди Управління капітального будівництва, хоча саме цей підрозділ фігурує в низці справ про закупівлі, а саме в таборі "Вікторія", розтраті на понад 2 мільйони гривень при закупівлі медичних генераторів кисню для потреб Одеської міської лікарні №8 в лікуванні COVID-19 тощо, повідомляє Центр публічних розслідувань.

 Управління капітального будівництва відповідно до рішень сесії та виконавчого комітету Одеської міської ради  є головним розпорядником коштів багатьох бюджетних програм: "Рівність", Сприяння розвитку підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань, будівництва і розвитку соціальної та інженерної інфраструктури, "Здоров’я", Збереження об’єктів культурної спадщини та території Центрального історичного ареалу, а також відновлення України та Надзвичайної кредитної програми з відновлення України. Але у зв’язку з набранням чинності Законом України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", де визначено, що "замовник будівництва — фізична чи юридична особа, яка має у власності чи користуванні одну, чи декілька земельних ділянок або у власності чи управлінні будівлю/споруду і має намір щодо виконання підготовчих та/або будівельних робіт", втрачає можливість виступати замовником будівництва. 

Читайте також: Одеські волонтери вимагають від президента розібратися із закупівлями.

Управління капітального будівництва Одеської міської ради отримує відмови органів Державної інспекції архітектури та містобудування України у видачі дозволів на виконання будівельних робіт у вигляді капітального ремонту, реконструкції чи реставрації об’єктів комунальної власності. Тому мерія не вважає, що має передати право на капремонт користувачам чи власникам (міській раді), а планує делегувати ці повноваження знову УКБ.

Читайте також: Одеська мерія хоче придбати човни в фірми, з якою розірвала угоду два тижні тому


Скрин: Opendatabot

Зазначимо, що УКБ у 2023 році оголосило тендерів на 1,650 млрд грн, у 2022 - на  1,543 млрд, а у 2021 - 2,057 млрд гривен. Найбільше тендерів отримало підприємство "Ростдорстрой", яке прямо пов'язане з депутатом від партії "Довіряй ділам" Юрієм Шумахером.

Олеся Калайтович