путін не допоміг Ківалову: все про "Замок Гаррі Поттера", який постраждав від удару "Іскандером"

01 травня 2024 р. 10:19

путін не допоміг Ківалову: все про "Замок Гаррі Поттера", який постраждав від удару "Іскандером"

Фото: ДСНС

Балістична ракета рф, яка була оснащена касетною бойовою частиною, атакувала одеське узбережжя 29 квітня. Вибухи касетних боєприпасів розлетілися від моря до Літературної вулиці. Жертвами шрапнелі стали шестеро людей, понад 30 було травмовано. Серед постраждалих двоє дітей та вагітна жінка. 30 квітня в Одеській області оголосили день жалоби.

Унаслідок вибуху був пошкоджений Палац студентів національного університету "Одеська юридична академія", який називають "Замок Гаррі Поттера". Там загинув проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв та постраждав колишній народний депутат, президент НУ "ОЮА" та МГУ Сергій Ківалов.

ЦПР зібрав все, що відомо про цю скандальну будівлю та проросійського політика. 

Пожежа: складність під'їзду до вишу

Проблеми прибережної забудови "замку" в тому, що рятувальники не змогли вчасно припинити вогонь, який почався після ракетного удару та поширився на 600 кв.м. Річ у тому, що важка техніка не могла наблизитися на ефективну дистанцію до вишу, який будувався з порушеннями. Пожежі було присвоєно найвищий рівень складності.

Судячи з відео, яке виклали у соцмережі, скоріш за все, до палацу не могла близько під’їхати й швидка, яка забирала пораненого у стегно Ківалова. 

Також виникає багато питань, що він там робив у халаті, вкотре нагадуючи, що виш, скоріше за все, його приватний будинок.

Друг путіна 

Сергій Ківалов — народний депутат III-VII скликань. Входив до фракцій Соціал-демократичної партії України Віктора Медведчука та Партії регіонів.

1997 - реорганізував юридичний інститут Одеського державного університету імені Мечникова в Одеську національну юридичну академію.

2001-2004 - голова Вищої ради юстиції. 

2004 — голова Центральної виборчої комісії, якого звинувачували у фальсифікації президентських виборів на користь Віктора Януковича

2009 – експрезидент рф дмитро медведєв нагородив Ківалова орденом "Дружби".


Фото: trassae95

2013 - президент рф володимир путін вручив одеському політику медаль Пушкіна. У відповідь автор закону про захист російської мови в Україні пообіцяв зробити російську - другою державною.

2024 - президент Юридичної академії нагородив голову одеського територіального управління НАБУ Володимира Деуліна. Відомство відреагувало на це відстороненням посадовця, але не на довго.


Фото: Одеська юридична академія

Раніше Ківалов засвітився на "плівках Вовка", які публікувало НАБУ. Детективи зафіксували розмову нібито між Павлом Вовком і Сергієм Ківаловим, де суддя просить останнього підтримати позов проти ВККС, якщо раптом хтось на нього буде виходити із Суворовського райсуду Одеси.


Відео: НАБУ

"Замок Гарі Поттера": від ПТУ до палацу 

1999 -  човнову станцію морського ПТУ № 17 передали Одеській державній юридичній академії. Потім виш передав землі приватному Міжнародному гуманітарному університету, ректором якого також був Сергій Ківалов. 

2008 - із захопленням прибережної захисної смуги почалося будівництво багатоповерхової будівлі. Через химерні форми її назвали "Замок Гаррі Поттера". Офіційно це Будинок прийомів МГУ, а також Палац студентів НУ "ОЮА".


Відео: hromadske

2015 - активісти Автомайдану навідалися з візитом до маєтку. Вони знесли ворота, які перекривали вільний доступ на пляж та показали, як живуть "студенти". У виші знайшли портрети Ківалова, погруддя Сталіна, мармуровий більярдний стіл, бар з алкоголем, басейн, спальні та особистий кабінет. Після цього Ківалов заявив про майбутній продаж "Замку Гаррі Поттера". Нагадаємо, що Одеська міськрада звільняла МГУ від орендної плати за землю на узбережжі.


Відео: Інтент

2024 - рф внесла ракетні корективи в інтер'єр так званого будинку Ківалова.

Цікаво, чи дадуть гроші на відновлення? ЦПР слідкує за розвитком подій. 

Читайте також: "Смертоносна модифікація": фільм-розслідування про оновлені "шахеди", якими рф атакувала Одесу 2 березня

Ната Чернецька