Розслідувачі викрили військових рф, які можуть бути причетними до обстрілу центру Одеси

13 серпня 2023 р. 11:21

Розслідувачі викрили військових рф, які можуть бути причетними до обстрілу центру Одеси

Фото: Інтент

Журналісти видання "Телебачення Торонто" повідомили, що ідентифікували російських командирів, які керували ракетним ударом по історичному центру Одеси в липні. 

Про це стало відомо з їхнього ютуб-каналу.

"Ми ідентифікували командирів російської бригади в Криму, яка обстрілювала місто гіперзвуковими ракетами "Онікс". Їх запускає береговий ракетний комплекс "Бастіон" і українській ППО дуже важко їх збити. Комплекси "Бастіон" — потужна та доволі рідкісна розробка. Російська пропаганда відносить їх до категорії "аналоговнєт". Хто ж працює з цими коштовними ракетами, хто відповідає за їх запуски, хто запускає — дивіться у новому розслідуванні", - йдеться в матеріалі.

У ніч на 19 липня армія рф вдарила по місту ракетами "Онікс", які запускає береговий ракетний комплекс "Бастіон" з Козачої Бухти в Севастополі. 23 липня на історичний центр Одеси також випустили ракети типу "Онікс". Тоді руйнувань зазнали пам'ятки архітектури, житлові будинки та Спасо-Преображенський собор.

У Криму БРК "Бастіон", за даними журналістів, є на озброєнні тільки у 15 окремої бригади берегової оборони. Її створили одразу після окупації Криму на базі військової частини, яка до цього перебувала в Дагестані.

Відео: Телебачення Торонто

У 2020 році командиром 15 ракетної бригади РФ став Олексій Щербак. Він продовжує працювати досі, тож є ймовірно причетним до обстрілів України, зокрема до обстрілу історичного центру Одеси. Його дружина Галина Щербак також служить у Чорноморському флоті рф. Окрім цього, родичі Олексія Щербака живуть в Одеській області.

Також участь в обстрілах міг брати командир дивізіону "Бастіон" Олександр Мямлін, який відповідає за те, щоб берегові ракетні комплекси були виведені для пусків якомога швидше. Він приїхав у Крим з Краснодарського краю, має дружину та доньку.

Разом із ними може бути причетний капітан Олексій Вавілов — начальник пускової установки, командир ударної батареї БРК "Бастіон". Він служив у Дагестані. У 2014 році приїхав в Крим, коли там створювали 15 ракетну бригаду. Вавілов керує запуском ракет. Його дружина займається радіозв'язком та служить в російській армії.

Читайте також: Хто вбив людей у ЖК "Тірас": встановлюємо коло причетних.